Hollanda İşçi Partisi'nde (PvdA) siyaset yaparken Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher'in, Türkiye kökenli dini gruplara yönelik "paralel toplum" incelemesine tepki gösteren Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk, partilerinden ihraç edilince kendi partilerini kurdu. Kuzu ve Öztürk'ün üç yıl önce kurduğu DENK, hızla yükselişe geçti ve genel seçimin ardından Temsilciler Meclisi'nde 3 sandalye elde etti.

OYLAR İKİ KAT ARTTI
Ülkede son yapılan kamuoyu yoklaması Tunahan Kuzu önderliğindeki DENK Partisi'nin büyümeye devam ettiğini gözler önüne serdi. "Hollanda'da bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna DENK partisi seçmenlerden büyük destek gördü. Sonuç DENK'in oylarını ikiye katladığını ortaya koydu. Bugün seçim olsa DENK mecliste 6 sandalye elde edecek. Ülkede partinin kısa süre içerisinde oylarını ikiye katlamış olması büyük bir başarı olarak değerlendirildi.

HÜKÜMET ERİYOR
Haftalık ankete göre Hollanda'da 208 gün sonra kurulan dörtlü koalisyon hükümeti oy kaybetti. Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Liberal Sol Demokrat 66 (D66) ve Hıristiyan Birlik Partisi'nden (CU) oluşan dörtlü koalisyonun su anda mecliste toplam 76 sandalyesi bulunurken, son ankete göre bu sayı 57'ye geriliyor.

AŞIRI SAĞ ADRES DEĞİŞTİRDİ
Anket sonuçlarına göre asırı sağcı, Müslüman ve yabancı karşıtı olan Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) yerini artık asırı sağın yeni aktörü 'Demokrasi Formu Partisi'ne bıraktığı görülüyor. Son anket sonuçlarına göre mecliste su anda 3 sandalyesi bulunan bu parti 16 sandalye çıkartarak, 13 sandalye çıkartan PVV partisini geride bırakıyor.

Fatih ÖZYAR / LAHEY