Çocuk Ombudsmanı Marc Dullaert tarafından yapılan bir açıklama, belediyelerin çocuk ve gençlik sağlığında verdikleri kararda, daha çok maddiyata önem verdiğini ortaya çıkarttı. Dullaert “bilinçli olarak çocukların aleyhine olabilecek kararlara imza attıklarını gördüm” şeklinde ifade kullandı.

Belediyelerin güdümüne verilen Gençlik Sağlığı hizmetini mercek altına alan Dullaert’in yaptığı çarpıcı açıklamada, belediyenin daha çok deyim yerinde ise “Sosyal Danışman” koltuğuna oturduğunu ve çocuğun gözünden olayları takip edemediği için verdiği kararlarla da Gençlik Yardımı Hizmetini tehlikeli sulara doğru sürüklediğini vurguladı.

Bürokratik çekişmeler

Çocuk Ombudsmanı yeni sistemin aslında bürokratik engelleri kaldırmak, çocukların daha hızlı yardım almasını sağlamak ve profesyonel kişilerin de yükünü azaltmak için düşünüldüğünü ancak istenilen seviyeye halen daha erişemediğini vurguladı.

Dullaert’e göre özellikle organizasyon problemleri ve bürokratik işlemler Gençlik Yardımının daha az ulaşılabilir olmasına neden oluyor.

Bunun yanı sıra Dullaert’e göre belediye tarafından bir genç için düşünülen yardım uzman tarafından verilen yardıma denk gelmiyor. Dullaert “bu durum çocuğun kesin olarak doğru yardım almadığını gösteriyor sonucu çıkmasın Ancak, maddi çıkarların çocuğun çıkarlarının üstünde tutulduğunu göstermeye yetiyor” dedi.

Van Rijn: “Bu mümkün değil!”

Sağlıktan sorumlu Devlet Sekreteri Martin van Rijn, Çocuk Ombudsman’ının raporunun şok edici bulduğunu ve aldığı bu sinyalleri ciddiyetle inceleyeceğini belirtti. Van Rijn “bakım ve destek çok parçalanmış durumda. Bunu temelden düzeltmeye çabalıyoruz. Ancak belirli bir süre alacak.” şeklinde ifade kullandı.

Devlet sekreteri raporda yer alan “Belediye personelinin sosyal danışman koltuğuna oturarak hareket ettiği” ibaresinin ise kati suretle kabul edilemez olduğunu belirtti. Van Rijn, “bir çocuğun hangi ve ne kadar süre ile yardım alabileceğine karar verecek olan kişi. Eğer Çocuk Ombudsmanı bu konuda somut örneklere sahipse bunları görmeyi isterim” şeklinde ifade kullandı.

SONHABER.EU