Haber: İlhan KARAÇAY / Amsterdam

Türkiye hakkında yazdığı raporlarla, Türkler'in büyük bir çoğunluğunun hoşnut olmadığı Hollandalı Kati Piri, Bulgaristan'dan otomobilleri ile transit geçen Türkler'den alınan, 'Çorba parası'nı sıkı takibe aldı.

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü olan Kati Piri, geçen yıl Bulgaristan'a yaptığı bir araştırma ve soruşturma ziyaretinde, Bulgaristan sınır güvenlik görevlilerinin, kara yoluyla ülkelerine tatile giden Avrupalı Türkleri, baskı ve sindirme yoluyla rüşvet vermeye zorladığını belirterek, Bulgar yetkililerden buna karşı önlem alınmasını istemişti.

Hollandalı parlamenter, Avrupalı Türkler'in Bulgar polisi ile yaşadığı sorunların anlatıldığı "Kara kitabı", 1 Ocak 2018'de AB Dönem Başkanlığı'nı devralan Sofya hükümetine iletmişti.

Karayoluyla ülkesine giden Avrupalı Türkler'in, Bulgar sınır güvenlik birimlerinin karıştığı yolsuzlukların kurbanı olduğunu ileri süren Kati Piri, Türkiye kökenli yolcuların 14 saate yakın güneş altında bekletildiklerini de söylemişti.

AP Türkiye Raportörü'ne göre, Bulgar polisi Avrupalı Türkleri rüşvet vermeye zorladı, kaynağı belli olmayan nakit cezalar yazdı, zorunlu dezenfeksiyon gerekçesiyle araçları zorla yıkattı. Ödemeyi reddedenler uzun süre kuyrukta bekletildi.

Geçen yıl, 3 Bulgar gümrük görevlisinin işlerine son verilmesine rağmen, Türk yolculara karşı yapılan yolsuzlukların devam ettiği izlenimini alan Kati Piri, Bulgaristan'ın 11 yıldır AB üyesi olmasına ve Birliğin milyonlarca euro sübvansiyon vermesine rağmen, sınırdaki yolsuzlukların önlenemediği doğrultusunda şikayetlerin devam ettiğini belirtti.

Bu nedenle, Hollanda'dan 4 kişilik bir heyeti, Avrupa parlamentosundaki Bulgar temsilcilerle yüzleştirmeyi planlayan Kati Piri, bu girişimi 6 şubatta gerçekleştirdi.



Hollanda'dan Tekin Ateş, Mehmet Safrantı, Hollanda kayserililer vakfı Başkanı Hasan Tekten ve Cafer Ateş, Bulgar temsilcilere, Türkler'den topladıkları şikayetleri anlattılar.

Kati Piri'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki asistanı Steven Schotte'den şahsıma gelen basın bildirisinde, Bulgaristan'daki yolsuzlukların, bir yıl önceye kıyasla daha çok arttığını dile getiren Türk temsilcilerin, Bulgar parlamenterler pek çok olayı belgeleriyle anlattıkları belirtiliyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!