Birleşmiş Milletler (BM), Fransa'daki burkini yasağının dini hoşgörüsüzlüğü ve Fransa'daki Müslümanların damgalanmasını arttıracağını belirterek, "bu aşırı ayrımcı yasağın derhal kaldırılması" çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında Fransa'daki burkini yasağına değindi.

Bazı Fransız tatil köylerindeki burkini karşıtı uygulamaları "onur kırıcı ve aşağılayıcı" olarak tanımlayan Colville, şunları kaydetti:

"Fransa Yüksek Mahkemesinin geçen cuma günü aldığı Villeneuve-Loubet bölgesindeki burkini yasağının kaldırılmasına yönelik kararını memnuniyetle karşıladık. Fransa Yüksek Mahkemesinin burkini yasağının temel özgürlüklerin ihlal edildiğine yönelik kararını, yasağı uygulayan diğer bölgelerin de dikkate almaları çağrısında bulunuyoruz."

"Hoşgörüsüzlüğü artıracak"
Uluslararası insan hakları standartlarına göre, dini nedenle giyilen kıyafetlere, sadece toplum güvenliği, sağlığı ve ahlakının tehlikede olduğu durumlarda kısıtlama yapılabileceğini belirten Colville, "Fransa'da burkini yasağını uygulayan diğer bölgelerin, tatil sezonunun devam ettiği dönemde bu aşırı ayrımcı yasağı derhal kaldırması çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Fransa'nın Nice kentindeki terör olaylarına atıfta bulunan Colville, burkini yasağının güvenlik durumunu iyileştirmeyeceğini, tam tersine dini hoşgörüsüzlüğü ve Fransa'daki Müslümanların, özellikle de kadınların damgalanmasını arttıracağı uyarısında bulundu.

Colville, "Bikini plajlarda ilk defa giyilmeye başlandığı zaman kadınlar çok fazla vücudunu sergilediği gerekçesiyle cezalandırılıyordu. Şimdi ise tamamen tersi bir durum söz konusu. Kadınların, yüzerken bedenleri çok fazla kapattıkları için cezalandırılmaları anlamsız." ifadelerini kullandı.

KAYNAK AA