Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin ardından Hollanda'da FETÖ ile ilgili yapılan olumsuz yorumlarla ilgili sözde tehdit içerdiği gerekçesiyle 175 suç duyurusunun bulunması ve Hollanda'da yaşayan Türklerin anavatana sahip çıkması Hollandalı siyasileri rahatsız ediyor.

Bu durumu birebir Türk STK'larıyla görüşmek isteyen Temsilciler Meclisi 10 Ekım tarihinde 18 STK'yı davet edip yaşananları ve Türkiye ile bağlantıları soruldu. Yapılan görüşmelerde HDV yönetim kurulu üyesi Ayhan Tonca ve Turks Nederlands Tegengeluid'den Ülkü Öğüt'ün yaptığı konuşmalar dikkat çekti.

Ayhan Tonca'nın siyasilere '' ırkçı parti PVV ile çalışmak istemiyorsunuz ama PVV ne isterse onu yapıyorsunuz'' ifadesiyle gündeme oturdu. Türkiye'den imam ve finansal desteğin yasaklanmasıyla ilgili Tonca, '' biz 2004 yılından bu yana zaten Hollanda'da imam yetiştirilmesi için Akademik altyapıyı kurmaya çalışıyoruz ancak bu konuda devletten destek göremiyoruz'' dedi.

Tonca, Türkiye'den gelen imamların sadece mesleklerini yerine getirdiklerini ve camilerde siyasete değinmediklerini de aktardı. Hollandalı siyasileri araştırma yapmadan ve kendileri ile diyalog kurmadan kurumları ve camileri Hollanda toplumunda olumsuz etkiye neden oldukları gerekçesiyle böyle bir tasarıyı kabul etmelerini de eleştiren Tonca, Hollanda'da birlik beraberlik mesajı vererek noktayı koydu.

Ayhan Tonca'nın mecliste yaptığı konuşmanın görüntüleri :

https://www.youtube.com/watch?v=cxGMsRsiWjs

Yeni nesil umut verici

Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Lodewijk Asscher'ın Motivaction tarafından yapılan araştırmada sözde Türk gençlerinin yüzde 90'ı DAEŞ'i desteklediğini iddia etmişti. Bu araştırmanın ardından kurulan Turks Nederlands Tegengeluid kurucularından Ülkü Öğüt yaptığı konuşma ile Hollanda siyasilerinin de dikkatini çekmeyi başardı.

Öğüt'e soruların sorularda genel olarak Türk gençlerinin Türkiye'de yaşanan olaylarla ilgili Hollanda toplumunda nasıl bir etkiye neden oldukları ve çoğunun Hollanda'ya sırtının dönük olduğu belirtildi. Ülkü Öğüt verdiği cevaplarla siyasileri adeta susturmayı başardı.

Öğüt, kendilerinin Hollanda'da doğup büyüdüğünü ve bu ülkede hayatlarını kurduklarını ifade etti. Ana sorunun Türkiye olmadığına değinen Öğüt, '' Hollanda'da 3. nesil olarak halen ikinci sınıf vatandaşı muamelesi görüyorsak, iş mülakatlarında Erdoğancımısın ? gibi sorularla karşılaşıyorsak, öncelikle sizlerin bizi kabul edip bu topluma birlikte katılım sağlayabilmemizin altyapısını hazırlayamadığınız sürece bizlerde kendimizi sürekli Hollandalı değil Hollandalı Türkler olarak adlandırmak zorunda kalacağız. Bize dayattığını yalan yanlış yakıştırmalardan dolayı bizler kendimizi savunmak zorunda kalıyoruz ve bugün de aynen burada size karşı sankı hesap veriyormuşuz gibi sorgulanıyoruz. Biz bu ülkenin geleceğiyiz. Bu ülke için güzel şeyler yapıyor ve iyi yerlerdeyiz. Bunları da görmezden gelemezsiniz. Artık entegrasyon sorunu yok sizin kabullenme sorununuz var'' sözlerine yer vererek siyasilere söyleyecek söz bırakmadı.

SONHABER.EU