Belçika’da 1960’lı yıllardan bu yana dini ibadetlerini özgürce yapan Türk ve Müslümanların,son zamanlarda hedefe konmasının farklı örnekleri, Müslüman Toplumda büyük endişe yarattı.

Belçika Türk Diyanet şemsiyesi altında olan Herstal Türk Kültür Merkezi içindeki cami nedeni ile mevcut binanın izni şikayetler üzerine iptal edildi.

Belçika’nın Almanya ile komşu kenti olan ve bir zamanlar ünlü Türk müzik adamı Barış Manço’nun da yaşadığı kent olarak öne çıkan Liege’de, şimdi farklı ırkçılık ve İslamofobi rüzgarları esiyor..

Belçika’nın devlet televizyonu ve Liege bölge gazetesi ‘La Meuse’nin haberine göre, cami olarak önceden belirtilmeyen Herstal Türk Kültür Merkezi’nin izni, komşu Belçikalıların şikayetleri üzerine iptal edildi.
Mahkeme kararı, sadece Türkleri değil, bu merkeze izin veren Belediye ile mahkemeleri de ve dolayısıyla hükümeti de karşı karşı getirdi.

Edinilen bilgilere göre, Herstal Türk Kültür Merkezi, aynı zamanda kültür faaliyetleri için bazı birimleri de oluşturuyor. Bunun böyle planlanmasının amacı, kompleks içindeki caminin öne çıkarılmamasıydı.. Fakat, merkeze kalabalık gurupların gelmesi, cuma günleri aşırı kalabalıkların büyük gürültü çıkarması, merkezde bir insan trafiğinin artması beraberinde şikayetlerde getirdi..

Bugüne kadar büyük sorunlarla karşı karşıya kalan Herstal Türk Kültür Merkezi için yapılan şikayetler, temelin atıldığı toprağa kadar indirgendi..
Toprağın kirli olduğu ve insan sağlığı için tehdit oluşturduğu de şikayet konusu oldu..

Önce cami için yapılması öngörülen iki minareye şikayet edildi. Planda değişiklik yapıldı ve minareler iptal edildi..Sonra plana şikayetler oldu,plan yine değiştirildi..Son olarak ta böyle bir karar geldi. Karara üst düzeyde itiraz edilecek..
Belediye ise bu konuda olumlu,uzlaşı çözümden yana..
Ancak şikayetçiler, şikayetlerinde hep başka sorunlar bulup,buradaki merkeze karşı çıkmaya devam ediyorlar..

Üst mahkeme kararına rağmen, çalışmalarını sürdüren merkez de ses kirliliği, sıcak kalabalıkların oluşturulması, eski fabrika atıkları da şikayet konusuydu..

Hatta caminin avlusunun,karşı cephedeki evlerin arka bahçelerine komşu olması bile gündeme taşındı..
Herstal ve Liege yerel yönetimleri Türk Kültür Merkezi’nin yanında..
Şu an iptal edilen izin için tekrar mahkemelere gidilecek ve bir çözüm için yollar aşındırılacak..


yenihaber.be