Pfizer ve BioNTech aşısının 3'üncü doz onayı için Amerikan ve Avrupa sağlık otoritelerine başvurdu. Firma üçüncü doz aşının vücuttaki antikor seviyesini önemli ölçüde artırabileceğini düşünüyor.

Pfizer firması; son dönemde yaygınlaşan Delta varyantı da dahil olmak üzere, Covid19'a karşı etkili olduğunu belirttiği aşısının 3'üncü dozu için onay almaya çalışıyor.

Hem ABD hem de Avrupa'daki sağlık otoritelerine başvuru yapan firma, üçüncü doz aşının antikor üretiminde daha çok fayda sağlıyacağını tahmin ediyor.

Şuanda dünya genelinde 2 doz aşı uygulaması geçerli. Çalışmalar, virüsün delta varyantına karşı iyi bir koruma sağlamak için bu iki aşının da gerekli olduğunu gösteriyor. Ancak firma; 2. doz aşı sonrası, 6 ila 12 ay içerisinde üçüncü doz aşı yapıldığında, vücuttaki antikor sayısının 5 ila 10 kat arttığını belirtiyor.

Bununla birlikte, bir Pfizer araştırmacısı, delta varyantının, zamanla tamamen aşılanmış kişilerde hafif bir enfeksiyona yol açabileceğinden şüphelenildiğini çünkü antikor miktarının azaldığını açıkladı. Araştırmacı, AP haber ajansına verdiği demeçte, üçüncü bir aşının buna karşı yardımcı olabileceğini söyledi.

Amerika sağlık otoriteleri, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) şu anda fazladan bir doz aşının gerekli olmadığını belirtirken "Ancak bilim, bunun gerekli olduğunu gösteriyorsa, o zaman hazırız” şeklinde açıklama yaptı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU