AB Komisyonunun hazırladığı düzenleme teklifine göre, birlik içinde artırılan güvenlik önlemleri doğrultusunda kimlik kartlarında zorunlu parmak izi uygulaması hayata geçirilecek. İlk uygulama ise Belçika'da olacak.

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Geçen yıl AB, kimlik kartlarında parmak izi bulundurulmasını zorunlu hale getirme hazırlığı içindeydi. Bu doğrultuda, AB Komisyonu bir düzenleme teklifi hazırladı. Teklif, AB üyesi vatandaşların kimlik kartlarına, parmak izi ve diğer biyometrik verilerin dahil edilmesini içeriyor. Böylece sahte belge kullanımının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Belçika İçişleri Parlamentosu Komisyonunda yapılan dünkü toplantıda Brüksel ilk adımı atarak Nisan 2019'dan itibaren kimlik kartlarında parmak izi bulundurulması uygulamasını hayata geçireceğini onayladı."

10 YILDA YENİLENECEK
"Nisan 2019'da yeni kimlik kartı alanlar için artık parmak izi alınacak. Yeni tasarının kabul edilmesiyle terörle mücadelede kimlik dolandırıcılığının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Pasaportlar için olduğu gibi yeni kimlik kartlarına dijital parmak izi eklemeyi önerdim ve bu önerimin kabul edilmesi beni çok sevindirdi. Yenileme 10 yılı kapsayacak ve Nisan 2019'da başlayacak. Kimlik kartının maliyet fiyatı artmayacak. Henüz kimlik kartı uzatılmayacak olup da parmak izinin kimlik kartında yer almasını arzu edenler ise kimlik kartlarını tekrardan uzatabilecek."

PARMAK İZİNİN KORUNMASI
"Kimlik kartlarının çipleri daha sonra sağ ve sol işaret parmaklarının baskılarının dijital görüntüsünü içerecektir. Dijital parmak izleri saklanmaz veya merkezileşmez. Verilere yalnızca yetkili kişilerin erişebilmesini sağlamalıdır. Gizlilik Komisyonu, parmak izinin kimlik kartına eklenmesi hakkında olumsuz bir fikir vermişti, ancak hükümet, tedbirin Avrupa Komisyonunun tavsiyelerinin bir parçası olduğuna karar verdi. Şu anda AB vatandaşı olmayan yabancıların kimlik kartları için sağ ve sol kolunun 4 parmağından parmak izi alınmaktadır."