Ne zaman ve nerede siyaset tıkansa konu başörtüsü oluyor. Bir cumhurbaşkanı adayının " cumhurbaşkanı olması halinde başörtülü birisini bakan veya yargıç olarak atamayacağını " söylemesi başörtüsü tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Avusturya'da, aşırı sağcıların cumhurbaşkanı adayı Norbert Hofer, cumhurbaşkanı olması halinde başörtülü birisini bakan veya yargıç olarak atamayacağını söyledi.

Hofer, devlet televizyonu ORF'ye yaptığı açıklamada, 24 Nisan'da yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı olması halinde başörtülü kadınları bakan veya yargıç olarak atamayacağını açıkladı.

Başörtüsü veya burkayı "kadına baskı" olarak gördüğünü belirten Hofer, "Bana göre burka kadına baskının sembolüdür ve aynı şekilde başörtüsü de" ifadelerini kullandı. Yasağın sadece kamusal alanda uygulanacağına işaret eden Hofer, "Birisinin evinde ne yaptığı başka bir meseledir" dedi.

Küçükgöl: Hofer'in açıklamaları 'çok ucuz bir polemik'
Avusturya'da başörtülüler, siyasi partiler tarafından aday gösterilmiyor. Ülke siyasi tarihinde bugüne kadar başörtülü milletvekili olmadı. İnsan Hakları aktivisti Dudu Küçükgöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hofer'in açıklamalarını "çok ucuz bir polemik" olarak nitelendirdi. Küçükgöl, "Başörtülü kadınlar işe alınmazken, sokaklarda sözlü ve fiili saldırılara uğrarken, milletvekili, bakan veya yargıç olmayı bırakın devlet memuru bile yapılmıyor. Nasıl bakan veya yargıç olabilecekler? Bunu anlayamıyorum. Eğer gerçekten bir şeyler yapmak istiyorlarsa başörtülü insanların uğradığı ayrımcılığı sonlandırmak için yapsınlar" diye konuştu.

'Kamusal alanda başörtüsü yasağı yasal düzenlemelere aykırı'
Anayasa hukuk uzmanı Bernd-Christian Funk, cumhurbaşkanının kadınları başörtüsünden dolayı bakan veya yargıç olarak atamayı reddetmesinin "yasa dışı" olduğunu ifade etti. Hükümetin başörtüsü yasağı girişimini Anayasa Mahkemesinin reddedeceğini belirten Funk, "Kamusal alanda başörtüsü yasağı, başta din özgürlüğü olmak üzere birçok yasal düzenlemeye aykırı" ifadesini kullandı.

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz-Christian Strache, kamusal alanda başörtüsünün yasaklanmasını savunuyor.

Avusturya'da 24 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için 9 aday yarışıyor. Kamuoyu yoklamalarına göre hiçbir adayın birinci turda yüzde 50'nin üzerinde oy alması beklenmiyor.

AA