Rotterdam’da bulunan ve Hollanda Diyanet Vakfı’na bağlı Kocatepe Cami ve külliyesi Hollanda’da koruma altına alınan 18 tarihi eser arasına girdi.
Tarihi dokunusuna uygun olarak restore edilmesi için kolları sıvayan Hollanda Kültür Bakanlığı ile Tarihi Eserler ve anıtlar Yüksek Kurulu geçtiğimiz Cumartesi günü Cami’de incelemelerde bulundu.



Camiyi ziyaret eden Hollanda Kraliyet ailesinden Prenses Margriet’in eşi Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, NRF ( Tarihi eseerler ve anıtlar Yüksek Kurulu ) Başkanı Bayan Willemijn Maas ile birlikte Eğitim ve Kültür Bakanı Mariette Jet Bussemaker ve berberindeki heyete Kocatepe Cami Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gündoğdu, mimar Arzu Şenel ve İznik Vakfı sorumlusu Mehmet Akbaygil tarafından brifing verildi.



Yaklaşık 2 buçuk milyon avroya restore edilecek cami külliyesinin maliyetinin büyük bir kısmı çelşitli fonlar ve kültür bakanlığı tarafından karşılanacak. Bir yıl içinde tamamlanması planlanan restorasyon çalışmalarında 6 bin 500 metre kare kullanım alanı bulunan külliyede 55 yaş üstü insanların ikamet edebileceği 20 konut ile birlikte 2 de imanlar için konut yapılacak.



Projeyi yerinde inceleyen Bakan Bussenmaker ve beraberindeki heyete Türk çayı ikram edildi ve caminin içi gezidirldi.Ayakkabılarını çıkartarak camiyi gezen heyet, aldıkları bilgilerden duydukları memenuniyeti dile getirip Kocatepe cami ve külliyesinin 18 tarihi eser arasına alınmasının ne derece doğru bir karar olduğunu vurguladılar.



Yerel yönetcilerden ve Türk Politikacılardan Seyit Yeyden, Necat Kaya ve Deniz Özkanlı’nın da hazır bulunduğu bilgilendirme gününde Mimar Arzu Şenel, binanın tarihi dokusu bozulmadan yapacakları restorasyon için; “ Bu ziyaret restorasyon çalışmalrımızın ve hazırlığımızın son asşamaya gelindiğinin göstergesidir. Önümüzdeki günlerde başlayacak çalışmlar bir yıl kadar sürecek ve bu tarihi bina her yönü ile Rotterdam’ın zenginliğine zenginlik katacaktır “dedi.

©SONHABER.EU