Avustralya'nın New South Wales eyaletinde, Kasım ayından bu zamana kadar 24 kişi kundaklama şüphesi nedeniyle gözaltına alındığı bildirildi.

Küresel ısınmanın bir sonucu olarak sıcaklığın aşırı yükseldiği Avustralya'da, orman yangınları nedeniyle 500 milyondan fazla hayvan öldü. Alevlerin 70 metreye kadar yükseldiği ve gökyüzünün kırmızı bulutlarla kaplandı.

Kanguruların yaşam alanları büyük oranda yok oldu. Yanıkları tedavi edilemeyen koalalara ötanazi uygulanıyor. Gümüşbaşlı fare türünün ise yaşayan hiçbir üyesi kalmadı.

Yaklaşık 25 milyon nüfuslu Avustralya’daki önlenemeyen orman yangınlarında, sadece 3 ayda 12 milyon dönüm alan kül oldu. Bunun 10 milyonu, kıtanın en eski yerleşim merkezlerinden olan Sydney kentinde. Yeni yıl başlayalı 1 hafta olmasına rağmen, yanan alan neredeyse 15 milyon dönümün üzerine çıktı.

Küresel ısınmanın bir sonucu olarak meydana gelen orman yangınları, eylül ayından beri Avustralya'yı etkisi altına aldı ve şiddeti giderek kuvvetleniyor. 

Ağustos ayında bu yana orman yangınında en az 24 kişinin öldüğü ve 28 kişinin kayıp olduğu kayıtlara geçti. Yangınların yaşadığı bölgelerinin yakınındaki kasabalarda gökyüzü kızıla büründü ve zehirli duman bulutuyla kaplandı. 

Yetkililer, yıkıcı orman yangınlarının en az Mart ayına kadar yanmaya devam edeceğini tahmin ettiği için Yeni Güney Galler, Victoria ve Güney Avustralya'da tahliye sürüyor ve acil durum uyarıları devam ediyor. 

Orman yangınlarının yarattığı toplam hasarın 600 milyon doları aştığı düşünülüyor. Dün, orman yangınları nedeniyle Avustralya'da hava sıcaklığı 49 dereceye ulaştı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!