Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) geçen yıl insan gıdası olarak onayladığı sarı un kurdu ve çekirgenin ardından, genellikle ev cırcır böceği olarak adlandırılan ev kriketinin (Acheta domesticus) de gıdalarda kullanılmasına onay verdi.

EFSA Hollanda’da da sıkça rastlanan ev kriketlerinin gıdalarda bütün halde (kurutulmuş veya dondurulmuş olarak) ya da toz halinde satılabileceğini ve gıda olarak tüketilebileceğini duyurdu.

Böcekler; her ne kadar Avrupa'da henüz menülerde çok yaygın olarak görülmese de AB yönetimi, et yerine alternatif bir protein kaynağı olarak hizmet edebilecekleri için tüketimini teşvik etmek istiyor. Bu canlıların özellikle daha sürdürülebilir bir gıda sistemine geçişte rol oynayacağı düşünülüyor. 

AB kurulu geçen yıl Temmuz ayında, iç pazar için protein bazlı yeni bir gıda olarak ilk kez böcek kullanımına onay vermişti. 

Bununla birlikte makarna, bisküvi gibi gıda ürünlerinde, içerisinde yüksek derecede protein, lif ve yağ barındıran sarı un kurdunun kurutulmuş ya da toz halinde kullanılabileceğini duyurmuştu.

Komisyon tarafından kasım ayında yapılan açıklamada da çekirgelerin ticaret ve tüketim için yeni bir gıda maddesi olmasına onay verilmişti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın