Mehmet Emin Ateş Başkanlığında kurulan CPD ( Centre for Public Debate);Türkçe adı ile Hollanda Türk diasporasının Sivil Tartışmaları Merkezi henüz iki yaşında bile değil.

Ateş, o tarihte amaçlarını Hollanda Türk Diasporasının kuruluş gerekçesi hakkında da CPD’nin amacının, Hollanda’daki Türk diasporası ile ilgili, sosyal, toplumsal, kültürel, ekonomik, siyasi ve tarihsel alanlarda anlayışları, araştırmaları, yayınları, algıları ve bilgileri artırmak, bu alanlardaki çalışmaları teşvik etmek olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda bu birikimleri, kamusal tartışmalara faydalı olması açısından, geniş kitlelerle paylaşmak olarak anlatmıştı.

Peki geçen süre içinde CPD olarak neler yapıldı?
Kapalı kapılar ardında çok şey söyleniyor, konuşuluyor, tartışılıyor…
Yeni bir başkan aranıyor, denildi…
Geçtiğimiz haftalarda Den Haag’da yapılan 2. istişare toplantısındada katılımcılar arasında kıran kırana tartılmalar yaşandı, kuruluş amaçları dışında konularla uğraşılıyor, amaçlarından kayma var, sözleri dolaşıyor ortalıkta.
Her kafadan bir ses çıktığı fakat kimsenin ulu orta seslendiremediği sorulara ve yorumlara cevap ararken Bir gazeteci arkadaşımız aradı, “ DEİK / DTİK Avrupa Bölgesi Başkanlık seçimleri hakkında yazdıklarınızdan sonra düşündüm de ‘Ne olacak Hollanda Türklerinin hali’, demek geliyor içimden” dedi...
neymiş Hollanda’daki Türklerin hali diyecek olduk, başladı sıralamaya:

-CPD’de neler oluyor?
-UETD Hollanda başkanı hala belli değil
-YTB danışmanları var mı yok mu belli değil;
-Mevcut işadamları dernekleri HOTİAD, MÜSİAD, TÜMSİAD, HOGİAF yetmezmiş gibi bir tane daha kurulduğunu duydum.
İOT’den ayrılan Federasyonlar gibi; dedi…

Sahi neler oluyor?
Hollanda STK’ları yeniden dizayn edilmek için önce sular bulandırılıyor mu?
Sorumlu gazetecilik bilinci ile önce CPD yönüne bir açıklık getirmek için CPD başkanı Mehmete Emin Ateş’i aradık; Yukarıda yazdıklarımızı kendisine ilettik.


Ateş, 2. İstişare toplantısının çok hararetli fakat demokratik bir ortamda geçtiğini, katılanların teşekkür ettiğini söylediği telefon konuşmasında; “ Daha da önemlisi CPD olarak tüm katılımcı STK’larla Kırmızı çizgilerimizi belirledik” dedi.

Türkiye’de olduğu için Ateş’de söylediklerini Son Haber’e özel yazılı olarak göndermesini istedik.
İşte Mehmet Enim Ateş’in Kırmızı çizgilerimizi belirledik, dediği açıklama:


CPD İkinci İstişare toplantısının ardından
16 Mart 2016 akşamı Centre for Public Debate (CPD) nin daveti uzerine 35 STK Den Haag da bıraraya geldi. 2015 Haziranında yapılan ilk istişare toplantısında alınan karar gereği daha geniş kapsamlı bir katılma şle yapılan toplantı çok olgun bir havada ancak zaman zaman da yoğun tartışmalarla geçti. İstişare genelde “böyle bir düzenli istişare toplantısına gerek var mı,var ise nasıl ve hangi aralıklarla yapılmalı, istişare uygulama şekilleri nasıl olacak” gibi konular ele alındı.

Görüşmeler sırasında bazı STK lar Hollanda’daki Türk toplumu için hassas olan “Ermeni meselesi” “terör meselesi” gibi konularda aralarında hararetli tartışmalara girdiler. Fakat tüm tartışmalar olgun ve serinkanlı bir hava içersinde geçti ve HTİB başkanının tüm katılanları HTİB e çaylı bir sohbet toplantısına davet edip farklı düşünceleri karşılıklı saygı çerçevesi içinde tartışabilme önerisi genel kabul gördü.

STK yöneticilerinden genç bir arkadaşın bu istişarelerin devam edebilmesi belli kırmızı çizgilerde birleşilmesi gerektiği teklifi tüm katılanlar tarafındankabul edildi. Bu kırmızı çizgi de “tek ülke, tek devlet ve tek bayrak” olarak belirlendi.

Toplantının engüzel tarafı karşı görüşlerde olan arkadaşların toplantı sonunda çok medeni bir şekilde tartışmalarına devam etmeleri oldu. Toplantıyı takip eden günlerde değişik STK yöneticileri beni telefon ile arayarak teşekkürlerini ilettiler ve karşı fikirlerin bu şekilde konuşulabilir olmasından memnun olduklarını ifade ettiler. Gelecek toplantı ramazandan önce yapılacak.”



Kurulduğunda CPD Yönetim Kurulu şu kişilerden oluşuyordu: 


Başkan: Mehmet Emin Ateş


2. Başkan: Ejder Köse


Genel Sekreter: Songül Akkaya


Muhasip: Mehmet Tütüncü


Üye: Hikmet Gürcüoğlu


Müdür: Ebubekir Öztüre ( Öztüre’nin istifa ettiği söylenmekte fakat henüz resmi bir açıklama yapılmadı )

© SONHABER.EU