Bilindiği gibi aracın Türkiye’de kalabileceği süre en fazla 2 yıl. Peki yurtdışına çıkarken aracını kapattıran kişilerin süre hesabı nasıl oluyor, aracın 2 yıllık süresi devam işliyor mu?

Bu konuda Türkiye’deki Gümrük İdaresi’nin verdiği bilgiler şu şekilde:

Soru: Taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılması halinde yurtdışında bulunulan süreler taşıtın Türkiye’de kaldığı süreden sayılır mı?

Cevap: Gümrük idaresi denetimine bırakmadan, taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılması halinde taşıtın süresi işlemeye devam eder.

Yani siz taşıtsız yurtdışına çıktığınızda aracınızın 2 yıllık süresi devam işliyor ve yurtdışında kaldığınız süre bu 2 yıldan düşülüyor.

Peki kişi başka bir araçla Türkiye’ye giriş yaparsa, yeniden 2 yıl aracıyla kalma hakkı elde eder mi?

Bu konuda yetkililer şu cevabı veriyorlar:

“Son 1 yıl içindeki yurtdışındaki kalış süreleri hesaplanır ve 185 günden fazla yurtdışında kalan ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir. Bu süre hesabında taşıtlı ve taşıtsız deniz, hava, kara veya demiryoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır. 185 günlük sürenin kesintisiz olarak yurtdışında geçirilmesine gerek bulunmamaktadır.”

Yani kişi son bir yıl içinde yurtdışında kaldığı toplam süreyi hesaplamalı. Eğer en az 185 gün yurtdışında kaldıysa aracını 2 yıl Türkiye’de bırakabilir. Kişi eğer daha önce başka bir araçla Türkiye’de kaldıysa, o zaman kaldığı süre yeni aracın süresinden düşülür.

turizmavrupa