ABD'nin Minneapolis kentinde geçen hafta siyah Amerikalı George Floyd'un gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu ölmesini protesto etmek amacıyla, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen gösteri, siyasi tartışmaya neden oldu.

Aşırı sağcı muhalefet, yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı ve 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralının ihlal edildiği toplantıyı dağıtmadığı gerekçesiyle Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema'nın istifasını istiyor.

Bazı sağlık yetkilileri, gösteri nedeniyle koronavirüs salgınının artışa geçmesinden endişe ediyor.

Pazartesi günü öğleden sonra ırkçılık karşıtı örgütlerin girişimiyle Amsterdam'ın merkezindeki Dam Meydanı'nda, ABD'deki polis şiddeti ve ırkçılığı protesto etmek için bir gösteri düzenledi.

Düzenleyen örgütler, gösteriye en fazla 200-300 kişinin katılımını beklerken, Dam Meydanı'na yaklaşık 5 bin kişi geldi. Bu nedenle, koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanması zorunlu olan 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralı uygulanamadı.

Gösteride yapılan açıklamada, "Siyah insanlara karşı kurumsal ırkçı şiddet Hollanda ve Avrupa'nın geri kalanında da görülen bir sorundur" denildi.

'Gösteri özgürlüğü çok önemlidir ve insanlar da kendilerinden sorumludur'
Amsterdam'daki görüntüler, özellikle sağ partilerin yepkisine neden oldu. Başbakan Mark Rutte'nin lideri olduğu Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi'nden (VVD) Marianne Poot, sosyal mesafe kuralına uyulmaması nedeniyle gösterinin dağıtılmasını istedi.

Sağcı partilerin, gösterinin dağıtılması çağrısına Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, "önemli bir etkinlik olduğu gerekçesiyle" olumsuz yanıt verdi. Halsema, gösteri sırasında sosyal mesafe kuralına uyulmamasını anladığını belirterek, eleştirileri, "Gösteri özgürlüğü çok önemlidir ve insanlar da kendilerinden sorumludur" diye yanıtladı.

Halsema, etkinliğe beklenenden fazla kişinin katıldığını belirterek, yeterli sayıda güvenlik görevlisi olmaması ve müdahalenin şiddete dönüşebileceği endişesiyle gösterinin dağıtılmadığını söyledi.

Aşırı sağcı partiler, gösteriye müdahale etmediği gerekçesiyle Amsterdam Belediye Başkanı Halsema'nın derhal istifa etmesini istedi.