Amsterdam’a yoğun turist akını, şehre yerleşen çok sayıdaki expatlar ve ülkenin diğer bölgelerinden gelen öğrenciler sebebiyle oluşan yoğunluğu bahane ederek park tarifelerini iki katına çıkartan koalisyon 10 gün sonra muradına eriyor.

Yeni ücretlere göre Amsterdam’ın Oost bölgesinde bulunan OLVG hastanesine bir saatlik ziyaret için ödeyeceğiniz ücret 6 euro. Hollanda’nın en iyi pazarı seçilen Dappermarkt’ı ziyaret içinde saatlik aynı ücreti gözden çıkarmanız gerekiyor. Bos en Lommer bölgesinde ise 4,50 euro üstelik gece yarısına kadar ücretli.

Asıl amacın 33 milyon euro’luk ek gelir olduğunu 13 Aralık’ta yapılan meclis komisyonu toplantısındaki yoğun sorularım karşısında itiraf etmek zorunda kalan koalisyon, park tarifelerini arttırmakla kalmıyor.

10.000 park yeri kaldırılarak sokakta yaya ve bisikletlilere daha fazla yer açılacak. Tabi bu bizim inanmamız istenilen hikaye. Şehrin iç bölgelerindeki sokaklarda park yerleri azaltıldığında araç yoğunluğu şehrin dış bölgelerine kayacak.

Şuanda park ücreti olmayan Nieuw-West, Noord ve Zuidoost’da araç yoğunluğu arttığı için ücretlendirilecek. Bu sayede koalisyon elde ettiği yıllık yaklaşık 300 milyon euroluk park gelirini çok daha arttıracak.

Peki bizim ne yapmamız gerekiyor? En başta gündemi takip edeceğiz. Vaktiniz yok mu? Facebook sayfamı takip edebilirsiniz. Kısa video ve diğer paylaşımlarla sizi gündemden haberdar etmeye çalışıyorum.

Belediyedeki komisyon toplantısına gelip fikrinizi belirtebilirsiniz. Her vatandaşın istediği konu ile ilgili fikir belirtme özgürlüğü var. Ne yazık ki göçmen kökenli Amsterdamlılar bu olanaktan nerdeyse hiç faydalanmıyor.

En önemlisi ise zamanı gelince oyunuzu kullanarak Groenlinks, D66, Pvda ve SP’e hesabı kesmek! Şehirdeki kötü gidişata rağmen geçtiğimiz 20 Mart’taki eyalet seçimlerine katılım özellikle Nieuw-West ve Zuidoost’da çok düşük kaldı. Daha yoğun bir katılım, ve yüksek sayıda muhalefet oyu koalisyona ciddi bir uyarı olacaktı. Şimdi ise iyi yolda olduklarını düşünüyorlar. Çok çalışmamız lazım, çok…

Amsterdam Denk Partisi
Belediye Meclis Komisyon Üyesi
Süleyman Koyuncu