Amersfoort ormanlarını yürüyüş rotası olarak kullanan sporcular veya bisikletliler veya çocuklar bu yıl daha fazla kene ısırmasına maruz kaldı. Uzmanlar geçtiğimiz ay içinde 2014 yılı temmuz ayına nazaran iki kat daha fazla başvuru aldıklarını belirtiyor.

Devlet Halk Sağlığı Enstitüsü (RIVM) tarafından yapılan açıklamada Temmuz ayı içinde 88 kere kene ısırığı vakası ile karşılaşıldığı belirtildi. Tekenradar.nl sitesinde tutulan kene ısırığı vakaları sayısı 2012 yılı temmuz ayında 75, 2013 yılı temmuz ayında 73 ve geçen yıl ise 43’tü.

RIVM özellikle örümceğe benzeyen küçük yapılı kenelerin fare popülasyonun artmasına bağlı olarak arttığını belirtiyor. Larva evresindeki kene farelerin kanı ile besleniyor daha sonra ise hem diğer hayvanlar hem de insanlardan beslenmeye çalışıyor.

Her kenenin zararlı olmadığını belirten uzmanlar sadece Borrelia bakterisi taşıyan keneler lyme hastalığına neden oluyor. Hastalık özellikle eklemleri ve sinir sistemini etkiliyor ve kişinin ölümüne neden olabiliyor.

Kene ısırıklarında ısırığın olduğu bölgede kırmızı bir halka oluşuyor. Keneyi ciltten çıkartmak hastalığı kapmayı engellemiyor. RIVM bu tür vakalarda ilk önce antibiyotik kürü uygulandığını belirtirken, yılda ortalama 25 bin kişide lyme hastalığı teşhisi konduğunu söylüyor. Bu hastaların yüzde 90-95 kadarı antibiyotik tedavisi ile hastalığı atlatabiliyor.

© SONHABER.NL