Alman Federal Aile ve Gençlik Bakanı Manuela Schwesig (SPD), Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Konvansiyonu’na Almanya’da ne derece uyulduğunu takip edecek bir merkezin açılışını gerçekleştirdi.Açılışta “Çocuk haklarının tam manasıyla etkili olması için bütün çocukların ve yetişkinlerin bu hakları tanıması gerekiyor.” diyen Bakan Schwesig, Çocuk Hakları Konvansiyonu’nun bütün çocuklara görünüşüne, kökenine, dini aidiyetine bakmada eşit hakları verdiğini söyledi.

Federal Aile ve Gençlik Bakanlığı, Çocuk Hakları Konvansiyonu’na Almanya’da ne kadar uyulduğunu tespit etmek için araştırma ve gözlemleme görevini Almanya İnsan Hakları Milli Kuruluşu’na verdi. Çocuk haklarının takipçisi olacak merkez, bu bağımsız kuruluş tarafından hayata geçirildi.

Programa katılan Almanya İnsan Hakları Milli Kuruluşu Müdürü Beate Rudolf, BM Çocuk Hakları Konvansiyonu’nun bütün çocukların teşvik ve katılım hakkını garanti altına aldığını hatırlatarak şöyle dedi: “Bu bakımdan Almanya’nın bu haklara saygı duyması, onları koruması ve hayata geçirmesi gerekiyor. Merkez, Almanya’da çocuk haklarının güçlendirilmesi adına önemli bir yapı taşı.”

Merkezin müdürü olarak atanan Claudia Kittel de konvansiyonda öngörülen hakları baz alarak Almanya’da çocuk haklarının nasıl iyi veya daha iyi olabileceği konusunda tavsiyelerde bulunacaklarını dile getirdi. Kittel, özellikle çocuk hakları konusunda yaşanan zorluklar ve belli hakların hayata geçirilmesine ağırlık vereceklerini ifade etti. Merkez, çocuklarla işbirliğine girerek çözüme birlikte ulaşmaya da gayret gösterecek.

2017 yılına kadar kuruluş aşamasından geçecek olan merkez, bu süre içinde araştırma için gerekli metotları tespit edecek, zorlukları belirleyecek, ilgili bütün mercilerin çocuk hakları konusunda hassaslaşmasını sağlayacak ve bütün bunlar için kriterler belirleyecek. Merkez aynı zamanda elde ettiği bilgileri siyasi karar mekanizmalarıyla paylaşarak danışmanlık görevi üstlenecek.