Almanya'da düşen doğum oranlarına karşı Alman Uyum ve Göç Vakfı Konseyi, Almanya ile Avrupa Birliği'ni uyardı. Konsey, göçmene ihtiyacı olduğuna dikkat çekip "Özellikle Göç Yasası iyileştirilmeli" dedi. Almanya'ya 2015 yılında gelen 1 milyonun üzerinde mültecinin su an sadece yüzde 25'inin çalısan konumuna geçtiğini ifade eden konsey, bu oranın genele göre çok düşük olduğuna işaret etti.

VİZE KOLAYLIĞI SAĞLANMALI
Konsey, ülkeye gelen diğer göçmenlerin ya aile birleşimi kapsamında gelen mülteciler ya da üniversite eğitimi için gelen öğrenciler olduğunu vurgulayıp vize kolaylığı istedi. Vize kolaylığının ise özellikle Türk, Rus, Mısırlı, Tunuslu ve Ukraynalı yüksek vasıflı göçmenleri çekeceği belirtildi. Almanya'daki inşaat ve ulasım sektörünün her yıl Avrupa Birliğinden 300 bin çalısana ihtiyaç duyduğu ve bunların genelde Romanya, Bulgaristan ve Polonya'dan sağlandığı bilgisi aktarıldı.

UZMAN GÖÇÜ İSTİYORLAR
Akademik eğitim almış yüksek vasıflı göçmenler için Alman yasalarının geçmişe göre nispeten iyileştiğini aktaran Alman Uyum ve Göç Vakfı Konseyi, bu tür göçmenler için oluşturulacak vize kolaylığının üniversite mezunu olmayan diğer kalifiye elemanların önünü açacağını belirtti. Ülkeye 2016'da mülteciler ile 30 bin civarında yüksek vasıflı, araştırmacı ve girişimci geldiği bilgisi de verildi.

Sabah.de