Haber/ Söyleşi

1 Kasım seçimleri bitti ama tartışmalar hala sürüryor.

Anketler hep bıçak sırtı en iyimser olanlar bile yüzde 44, diyordu.
Yaşadığımız ülkeyi bu kadar boşverip, Türkiye’ye bu kadar yoğunlaşmamız ne derece doğru o da bir başka tartışma konusu.
Fakat Hollandalı Türklerin de Türkiye için oy veriyor olması, sokaktaki vatandaştan işadamına kadar herkesi ilgilendirmesi de normla sayılmalı.
Hollanda’da oy verme işlemine bir aydan fazla bir zaman vardı.

T.C Rotterdam Eski Başkonsolosu için iş adamlarımız Rotterdam Köşk Restodan’da bir veda yemeği vermişti.
Hoş beşten sonra konu bir ara yaklaşan seçimlere geldi.
Tereciye tere, peynirciye peynir satan; Hollanda’nın saygın ekonomi dergilerinde, Hollanda gazetelerin ekonomi sayfalarında görüşleri sayfa sayfa yer alan; her zaman ateşli ve kendine has yorumlar yapan Şerif Aktürk, daha koalisyon görüşmeleri yapıldığı günlerdi ve şöyle dedi: “Türkiye erken seçime gidecek. Yavuz, yaz bunları, Ak Parti yüzde 48 oy alarak tek başına iktiar olacak!”
O zaman yazmadım ama notlarım arasına aldım.

O günden sonra ilk kez dün HOTİAD’ın başarı ödülleri töreni için yapılan toplantıda karşılaştık Şerif beyle, ilk sözü, “ Ben Köşk Restoranda ne dedim, Yavuz ? “ oldu...
Şerif Aktürk hangi partili, hangi partiye oy verir bilmem.
Kendisinden erken seçim olacağını, sonuçları 1 puan farkla nasıl tahmin ettiğini sordum.
Sağolsun kırmadı.
Dediki, “ Türk insanı koalisyonlara sıcak bakmıyor. Yatırımcılar için de koalisyon hükümetleri pek cazip değildir. 1 Kasım’da alacağı oy oranını tahmin etmem aslında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi bilgi ve zekasına dayanıyor. Halkı çok iyi tanıyor, ne yapacağını çok iyi biliyor. Şöyleki daha önceki seçimlerde anket şirketleri, araştırmacılar ne derse yaklaşık 1-2 puanla tahminleri tutuyordu değil mi? Evet, fakat bu seçimlerden önce yapılan anketlere bakın, neden tutmadı. Çünkü siyasi bir taktikti. Kamuoyu araştırmalarında Ak Parti yüzde 50 de çıksa, komuoyuna hep yüzde 42-44 olarak yansıtıldı. Hep bıçak sırtında gösterildi. Çünkü bu siyasi taktikle, özellikle kararsız seçmenlerin oyu AK Partiye gitti. Halk kaos, siyasi belirsizlik istemiyor. Diğer partiler bu siyasi taktiği çözemediler. Kamuyouna yansıyan araştırma sonuçlarına inanıp, Ak Parti’nin gideceği üzerine rehavete düştüler. Böylece Ak Parti herkesi şoke eden sonuca ulaştı. Hatta ben o zaman MHP ve HDP’nin de baraj altında kalcağını da söyledim. Şayet yurtdışı oyları olmasaydı HDP kesin barajı aşamayacaktı.”




Bahçeli ve Kılıçdaroğlu on kat daha dikatatör

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi zekasına hayran olduğunu belirten Aktürk’e, can alıcı soruyu sordum.

Peki sayın Aktürk, cumhurbaşkanı için diktatör diyorlar siz ne diyorsunuz?
“Beni bilen bilir, eğer Recep Tayyip Erdoğan diktatörse, Bahçeli de, Kılıçdaroğlu’da ondan on kat daha fazla diktatördür partileri çinde. Fazla söz söylememe gerek yok. Bu kadar yenilgiye ve hezimete karşı hala partilerinin başında, genel başkanlık koltuğunda oturmalarının başka izahı var mı” dedi.

Bir işveren olarak alınan sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Şu anda Hollandalı yatırımcılar için çağırı yapılıyor. Türkiye’ye yatırım yapmak için tam fırsat diyorlar.
Neden AK Parti tek başına iktidar oldu ve dört yıl istikrar sağlam. Dolar, Euro bir hafta önce kaç TL idi şimdi ne oldu baktınız mı?

Sayın Aktürk Köşk Restodan’da verdiğim söz üzerine ve bu söyleşi için teşekkür ediyorum.
-Ben de size ve Son Haber’e teşekkür ediyorum ve merakla bekliyorum ne yazacağınızı.
Söyleşi bittikten sonra Şerif Aktürk gibi düşünen batı medyasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında başta İngiliz The Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı siyasetin sihirbazı olarak tanımladı.

©SONHABER.EU