TRABZON (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Aziz milletimizin hep birlikte hiçbir ayrım yapmadan solcu sağcı demeden, etnik ve mezhep gözetmeden, iktidarı ve muhalefetiyle tek vücut olarak 'biz Türkiye'yiz' diyerek o terörist unsurları bertaraf etmek için sokağa dökülmesi, vatanın kurtuluşuna vesile olmuştur." dedi.

Yazıcı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Trabzon Atatürk Alanı'nda vatandaşlarca sürdürülen demokrasi nöbetine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Yazıcı, milletin dik duruşu sayesinde Çanakkale ruhunun yeniden canlandığını ifade ederek, "Sizler 'ben milletim, tank bana sökmez', 'o uçak ve helikopter bana ait, bana kurşun sıkamaz' dediniz. 15 Temmuz 2016 tarihi Türkiye siyasi tarihinin en önemli dönüm noktasıdır. Biz vatanımızı işgal etmeye yeltenmiş düşmana karşı hep birlikte Çanakkale'de destanlar yazdık. Vatan için miletin birliği için yeni Türkiye'yi inşa ettik. 15 Temmuz'da Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına, milletin hukukuna vatanın bölünmez bütünlüğüne dışarıdan ısmarlanmış taşeron silahlı FETÖ'cü terör örgütünün musallatına maruz kaldık. Ama bu millet Çanakkale ruhunu yeniden canlandırdı 'vatan bölünmez şehitler ölmez' diyerek bunları def ettiniz." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çeşitli darbe süreçlerinin yaşandığını anımsatan Yazıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına uyan milletin tarihin tekerrür etmesini de engellediğini vurguladı.

Milletin gösterdiği bu duruşun çok kıymetli olduğuna işaret eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"15 Temmuz aynı zamanda bizim birliğimizin ve bütünlüğümüzün çeteci girişimine, silahlı terör örgütüne karşı top yekün vatan evladının göğsünü tanka, helikopter ve uçak saldırısına karşı siper ederek vatanın bölünmez bütünlüğünü sağladığı gündür, yeni bir kurtuluş destanıdır. Bu milletin kazancından ayırıp vergi ödediği, ödenen vergilerle oluşan bütçeler güvenliği sağlamak için teçhizat satın alınıp düşmana karşı vatanı korumak üzere görevlendirilen ordumuzun içerisine sinsice, sahtecilikle aklınıza ne gelirse yerleşen güruh milletin silahını millete doğrulttu. 237 vatanperver evladımızı şehit etti. Bunların hedefi sadece Türkiye'de bir yönetim değişikliği sağlamak değil, bunlar top yekün milletin birliğini ve bütünlüğünü hedeflerine koymuşlar. Devletin bekasını hedeflerine koymuşlar. Devlete hayat veren noktalar ve unsurlar Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı ortadan kaldırmayı kafalarına koymuşlar sözüm ona. "

- "Hedefleri Suriye'nin yanında yeni bir Suriye oluşturmak"

TBMM'nin tarihinde ilk defa bombalı saldırıya uğradığını anımsatan Yazıcı, 1. Dünya Savaşı'nda dahi millet adına işlem yapılan müesseselerin bombalanmadığına dikkati çekti.

Yapılan darbe girişimini "alçaklık" olarak değerlendiren Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bu alçaklar milletin meclisini millete ait uçaklarla bombalamak kadar alçaklığı da gösterdiler. Arkasından güvenliği sağlayan en dinamik unsur polis özel harekat merkezini, emniyet müdürlüklerini hedeflerine koymuşlar. Amaçları Türkiye'nin liderini ortadan kaldırmak, devletin hayat denen noktalarını felç etmek ve Türkiye'yi iç savaşa sürüklemek. Suriye'nin yanında yeni bir Suriye oluşturmak. Bunu hedefledi bu alçaklar. Aziz milletimizin hep birlikte hiçbir ayrım yapmadan solcu sağcı demeden, etnik ve mezhep gözetmeden, iktidarı ve muhalefetiyle tek vücut olarak 'biz Türkiye'yiz' diyerek o terörist unsurları bertaraf etmek için sokağa dökülmesi, vatanın kurutuluşuna vesile olmuştur. Hepinizi canı gönülden kutluyorum."

- "Bunların tamamı tasfiye edilecek, kuşkunuz olmasın"

Türkiye'nin stratejik konumunun son derece önemli olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, "Büyüyen ve gelişen, helikopterini ve insansız hava aracını yapabilen, büyümede dünyada sayılı ülkeler arasında yer alan, önemli ölçüde sayılı altyapı donanımlarını hayata geçiren bir ülkeyiz. Bunu kıskananlar var. Türkiye'nin edilgenlikten çıkıp etken olmasını istemeyenler var. Dost görünüp düşmanca davrananlar var. 15 Temmuz bir turnusol gibi bütün bu ayrışmaları açık ve seçik ortaya koydu." ifadelerini kullandı.

Darbe girişimini gerçekleştirmek isteyenlerin hak ettikleri cezayı alacaklarını belirten Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu vatan hainleri Türk mahkemelerinde hak ettikleri cezayı alacaklar bundan hiç kuşkunuz olmasın. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bu illegal yapının bu devlet içerisinde sahtecilik yöntemi kullanarak yapılanan çete mensuplarının devlet kurumlarından tasfiye edilmesine başlandı. Bunların tamamı tasfiye edilecek. Bu konuda hiçbir kuşkunuz olmasın. Bütün bu süreçler hukuk devleti kuralları içerisinde yürüyor ve öyle yürüyecek. Biz büyük devletiz devletin temeli de adalettir. Bu çetenin tarihte örneği yok gibi. Değerli ve kutsal ne varsa hepsini kullanan bir çete. Bu çete, dolayısıyla, önem verdiğimiz toplumsal ve sosyal hayatımızın önem verdiğimiz kavramlarını kirlettiler, bunları da temizleyeceğiz."

- "Sizin bu duruşunuz sadece Türkiye için değil"

Demokrasi nöbetine katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç ise konuşmasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını getirdiğini söyleyerek başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişiminin olduğu gece sokağa çıkan ilk şehirlerden birinin de Trabzon olarak bildiğini ifade eden Malkoç, "Sizin bu duruşunuz sadece Türkiye için değil. 15 günden beri İslam dünyasının bütün sokaklarında Sudan'dan Mali'ye, Hindistan'dan Avrupa'ya kadar sizlere dua ediyorlar. Siz sadece Türkiye'nin hukukunu değil, İslam dünyasının ve bütün insanlığın onurusunuz. Bu aşağılık katiller Sayın Cumhurbaşkanımızı tek canlı zannediyorlar. Hayır o 79 milyonun canını, o 2 milyarlık İslam aleminin canını taşıyor. Allah'ın izniyle birşey yapamadılar" diye konuştu.

- "Peygamber ocağında ne oluyor?"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin baş tacı olduğunu, ülkeye yapılabilecek olası bir saldırıda coğrafyayı ve namusu onların koruyacağını vurgulayan Malkoç, şöyle devam etti:

"1961'de bir grup eşkıya çıktı ve rahmeti Menderes'i başbakanlıktan indirdi, arkadaşlarıyla idam etti. 12 Mart'ta başka bir eşkiya çıktı ve hükumeti devirdi. 12 Eylül'de Kenan Evren çıktı meclisi kapattı, bütün partileri kapattı, siyaseti yasakladı. Ardından 28 Şubat'ta milyonlarca insanı mağdur etti. Kim? TSK'dan çıkan bir başka eşkiya grubu Çevik Bir ve arkadaşları. 15 Temmuz'da başka bir eşkiya grubu çıktı. Arkadaşlar bu Peygamber ocağında ne oluyor? Burada askeri liselerde okuyan ya da harp okuluna gönderdiğiniz yavrulara ne okutuyorlar da bunlar yoldan çıkıyor. Bunu düzelteceğiz inşallah."

Malkoç, darbe girişiminden çıkarılması gereken çok sayıda derslerin olduğunu anlatan Malkoç, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız eğer Cumhurbaşkanlığını Çankaya Köşkü'nde bırakıp da Beştepe'ye taşımasaydı, orayı Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı çoktan zapt etmişti. Cumhurbaşkanımızın ferasetini görüyor musunuz? Allah razı olsun ondan. Bu darbe girişimden çıkarılacak çok dersler var. Birçok kötülüğü yaşadık ama birçok güzelliği de gördük. Yakın tarihimizde ilk defa Türk siyaseti bu kadar bir araya geldi. İngilizler ülkemizi işgal ettiler o zamanki meclis İstanbul'daydı ve orayı işgal ettiler. Ama o işgalciler meclisi işgal etmesine rağmen bombalamadılar, bu alçaklar, hainler, meclisi bombaladılar. Hangi milletten hangi dinden bunlar? TBMM'de siyasi partiler bir araya geldi ve deklarasyon yayınladılar. Daha sonra siyasi liderler Cumhurbaşkanımız önderliğinde bir araya geldiler. Buradan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye teşekkür ediyorum. En zor zamanda başkomutan olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile beraber oldular."

Demokrasi nöbetine, Bakan Yazıcı ve Malkoç'un yanı sıra Trabzon Valisi Celil Yavuz, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Ayşe Sula Köseoğlu, Muhammet Balta, Salih Cora, Adnan Günnar, gazeteci yazar Sadık Albayrak, yazar Abdurrahman Dilipak ile çok sayıda vatandaş katıldı.