Çocukların çok renkli şekerlemeler ve içeceklere olan düşkünlüğü bilinen bir mesele. Ancak yapılan araştırmalar bu ürünlerin çocukların aşırı hareketli olmalarına neden olduğunu gösteriyor. Hollandalı süpermarket devi Albert Heijn, alınan sonuçtan yola çıkarak raflarındaki çok renkli ürünleri kaldırma kararı aldı.

Southampton  üniversitesi uzmanlarınca 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre gıdalara katılan belirli renk maddeleri (E102, E110, E122, E124 ve E129 ile ‘Southampton Six') çocukların aşırı hareketli olmalarına neden olabildiği ortaya çıkartıldı.

2010 yılından bu yana ürünlerin etiketlerine içine katılan renk verici katkı maddelerinin neden olacağı şeyler, güvenlik gerekçeleri ile yazılmak zorunda. Buna örnek olarak paketlerin üzerinde yazan “Çocukların aktivitelerini ve dikkatini etkileyebilir” ibaresi gösterilebilinir. Bir kısım üretici ise renk maddelerini doğal yollardan elde etmeye başladı veya hiç renklendirici kullanmamayı tercih etti.

Her ne kadar bu gelişmeler olsa da Foodwatch’a göre üretimciler ürünlerinde sözü edilen renklendiricileri az miktarda da olsa kullanmaya devam ediyor.

Bilindiği üzere bu yıl haziran ayında Foodwatch tarafından Albert Heijn ve Jumbo’ya yönelik bir kampanya başlatılmış, bu ürünlerin raflardan kaldırılması gerektiğine vurgu yapılmıştı. Organizasyon çoğunluğu içecekler ve şekerlemeler olmak üzere aralarında vitaminler, ilaçlar ve unlu mamüller olmak üzere, Albert Heijn tezgahlarındaki 30 ürünün , Jumbo tezgahlarındaki 50 ürünün satıştan çekilmesini istiyordu.

Yapılan bu kampanyalar sonuç verdi. Albert Heijn tarafından yapılan açıklamada, en geç 2016 yılının sonuna kadar sözü edilen ürünlerin satışına son verileceği duyuruldu. Lidl daha önce bu ürünlerin satışına son vermişti.