Zira iki şirket de Hollanda’da kişilere verilen borçlarda diğer bankalara oranla çok daha iyi getiriler elde ediyor.

Kurumsal ve yatırım bankacılığını küçültme ihtiyacı duyan bir Avrupa bankası düşünün. Deutsche Bank ya da Societe Generale muhtemelen ilk akla gelen isimler olacak, ancak ABN Amro’nun Avrupa dışındaki tüm kurumsal bankacılık faaliyetlerini durdurma kararı, önümüzdeki sürecin bir habercisi. 

Deutsche ve SocGen gibi örnekler karşısında, Avrupalı toptan bankaların rekabet avantajları, korona virüs sonrası harcamaları gerekçelendirmek için yeterli değil. Tüm büyük Hollanda bankaları gelecek olan bu aşamaya dahil olacak, zira ulusal piyasaları çok küçük. Hepsi yatırım bankaları olarak faaliyet gösteriyor. Ancak ulusal piyasalarında bile, ABD şirketlerine karşı Fransızlardan daha çok mücadele veriyorlar. Giderek artan bir şekilde, yüksek maliyetli sermaye piyasalarındaki faaliyetlerini gerekçelendirebilecek müşteri akışına sahip olamayacaklar.

ABN Amro’nun yakın zamanda gerçekleştirdiği kesintiler, toptan bankacılık faaliyetlerini üçte bir oranında düşürecek ve akıllara, Hollanda’nın en büyük bankası olan ING’de neler olabileceğini getirecek. 

ABN Amro’da, Nisan ayında gelen yeni başkan Robert Swaak, şirketin faaliyetlerini yeniden düşünme sürecini başlattı. Benzer şekilde, ING’de de Temmuz ayında Steven van Rijswijk’in yerine gelen Ralph Hamers da toptan bankacılık faaliyetlerine yeniden yön verecek. 

Geçtiğimiz hafta, bir başka potansiyel katalizörde, son dört yıldır ING’nin toptan bankacılık yöneticisi olan Isabel Fernandez’in 2020 sonunda ayrılacağı açıklandı. ING halihazırda sadeleşme ve ticaret finansındaki risklerini kontrol altında tutma sürecinde. Zira bu alandaki riskler petrol fiyatlarındaki düşüşle artmıştı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!

Kaynak: finansgundem.com