Başkan Donald Trump yönetimine Mart 2018'de katılan Ulusal Güvenlik Danışması John Bolton'un Washington'da yapacağı konuşmanın metnine ulaşan Reuters haber ajansı, ABD'nin UCM'ye karşı sert pozisyon alacağını duyurdu. Bolton'un yapacağı ilk büyük konuşmanın taslak metninde şu ifadeler yer aldı:

"Amerika Birleşik Devletleri, vatandaşlarını ve müttefiklerini bu gayri meşru mahkemenin haksız soruşturmalarından korumak için gerekli her türlü aracı kullanacak."

UCM, ABD askerleri ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Afganistan'da savaş suçu işlemiş olabileceklerine dair kanıtlara ulaşıldığına ilişkin açıklama yapmıştı. Merkezi Lahey'de UCM Savcısı Fatou Bensouda, geçen yıl hazırlanan rapora göre ABD Silahlı Kuvvetleri ve CIA üyelerinin Afganistan'da savaş suçu olarak kabul edilen işkence, kötü muamele, insanlık onuruna saldırı ve tecavüz gibi eylemler kullandığına ilişkin yeterli kanıtlara ulaşıldığını belirtmişti.

FKÖ ofisini kapatma kararı
Boltun'un aynı konuşmada Washington'daki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ofisini kapatma kararı aldıklarını da duyurması bekleniyor. Bolton'un, "ABD, dost ve müttefikimiz İsrail ile her zaman yan yana durmaktadır. Filistinliler İsrail ile doğrudan ve anlamlı müzakerelere başlamayı reddederken Trump yönetimi bu ofisi açık tutmayacaktır" ifadelerini kullanacağı açıklandı.

ABD medyasında yer alan haberlerin ardından Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama yapılmadı.