Avrupa’da geçerli Covid Seyahat Sertifikası kullanmaya devam etmek isteyenler yakında 2. doz aşının ardından en geç dokuz ay sonra  hatırlatıcı aşı olarak bilinen 3. doz aşıyı yaptırmak zorunda kalacak.

Bloomberg haber ajansının bildirdiğine göre, Birliğin yürütme organı Avrupa Komisyonu bugün, AB içinde geçerli olan Covid Seyahat Sertifikası’yla ilgili yeni bir öneri sunacak. 

Öneride; birlik içinde seyahat etmek için hem AB vatandaşlarının hem de üçüncü ülkelerden gelen vatandaşların, ikinci doz aşılarının ardından en geç 9 ay içinde 3. doz olan hatırlatıcı aşı (boosterprik) vurulması gerektiği belirtilecek. 

Önerinin kabul edilmesi durumunda, seyahat edenler için aşıların geçerlilik süresi 9 ayla sınırlandırılmış olacak. 

Avrupa Birliği'ne üye devletlerin bazılarında ilk iki doz aşı olan kişi “tam aşılı” olarak nitelendirilirken, bazı ülkeler ancak hatırlatıcı aşı yapıldığı zaman kişiyi “tam aşılı” olarak adlandırıyor. 

Birlik içinde aynı kurallara uyulması tavsiyesinde bulunan AB komisyonu, bu önerinin kabul edilmesi halinde, AB içindeki yolcuların yaşadığı kafa karışıklığının da ortadan kalkacağını düşünüyor.


Önerilen diğer seyahat kuralları

AB, düzenli olarak seyahat kısıtlamalardan muaf tutulabilecek ülkeler listesini güncellemek yerine "kişi temelli" bir sisteme geçmeyi planlıyor.

1 Mart 2022'den itibaren AB Dijital Sertifikası ya da AB'nin tanıdığı, tam aşılanmış ya da hastalığı atlatmış ve son dozun üzerinden 9 ay geçmeden 3. dozu olduklarını kanıtlayan diğer belgeler ile Birliğe seyahat yapılabilecek.

Bu kurallar, 6-17 yaş aralığı için de geçerli olacak. Ayrıca tüm uçuşlarda negatif PCR testi zorunluluğu aranacak.

AB'nin ilaç düzenleyicisi EMA, AB ülkelerinde BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson firmalarınca üretilen aşıların kullanımına izin veriyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından dün yapılan açıklamada Avrupa'da aralık ve ocakta delta varyantı kaynaklı salgın yükünün artacağı belirtilerek, takviye dozların yapılması tavsiye edilmişti.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU