Geçtiğimiz yıl içinde çoğunluğu yanlış veya hatalı ilaç kullanımından toplam 33 bin 700 kişi zehirlenme belirtisi ile hastaneye başvurmak zorunda kaldı.

Ulusal Zehirlenme Enformasyon Merkezi (het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum -NVIC) tarafından yapılan açıklamaya göre toplam 33 bin 700 kişi zehirlendi.

Bu kişilerin büyük çoğunluğu özellikle ağrıkesici veya sakinleştirici ilaçlar nedeniyle zehirlenme yaşarken, bunun yanında genelde çocuklar başta olmak üzere temizlik malzemeleri veya kozmetik ürünleri ve aşırı alkol kullanımından zehirlenenler de bulunmakta.

NVIC verilerine göre 2014 yılında 45 bin 254 kişi potansiyel olarak toksik maddelere maruz kaldı. Bunun yanında yeni psikoaktif maddeler hususunda yapılan başvurularda da artış olduğunu belirten kurum, bu maddelerin uyuşturucu yapımında kullanıldığını ancak henüz yasalarla belirlenen yasaklı madde olarak anılmadığını kaydetti. Bu maddeler nedeniyle yaşanan zehirlenmeler 2013 yılında 36 iken, 2014 yılında 77’ye çıktı.

Kuruma geçtiğimiz yıl içinde büyük çoğunluğu köpekler olmak üzere toplam 5 bin hayvan zehirlenmesi vakasının bildirildiği belirtiliyor. Hayvanların zehirlenmesine neden olanların başında ise bazı bitkiler, ilaçlar ve böceklerle mücadele ilaçları geliyor.

© SONHABER.NL