Eemnes köyünde üç Faslıyı şüpheli görüp araçları ile birlikte kıstıran, daha sonra polise ihbarda bulunan çiftçilere polisten övgü yağdı.

Gooi en Eemlander gazetesinde çıkan bir haber, önyargının neler getirdiğini ve polisin bu olaya nasıl müdahale ettiğini gözler önüne serdi.

Gazetenin haberine göre Eemnes kırsalında bir araç içinde 3 Faslı gören bazı çiftçiler birbirlerini whatsupp üzerinden uyararak bir araya toplandı. Kimi traktörü ile kimi araçları ile Faslıların olduğu alana gelen çiftçiler yolu kapatıp cabrio arabayı kıstırdı ve daha sonra polisi çağırdı.

Olay yerine intikal eden polis ise sarı renkli cabrio aracın içindeki iki kişiyi kontrolden geçirdi. Aracın içini de arayan polisler ne aracın içinde yabancı bir maddeye rastladı ne de 3 kişi hakkında yasadışı bir şeye rastladı. Sonuçta aracın içindeki 3 Faslının bir an için araçlarından inerek dinlenmek istedikleri ortaya çıktı.

Suçsuz gençleri bu şekilde durdurup yakaladıkları için çiftçilerin hareketinden memnun kalan polis gazeteye verdiği açıklamada açıkça şunları dile getirdi: “bu gerçekten çok iyi bir ihbardı ve vatandaşın yerinde bir tepkisiydi. Aynı şekilde yolu kesmek ve bu aracı kıstırmak da yerindeydi. Kesinlikle vatandaş olarak yapabilirsiniz, ancak orantılı olmalıdır. Onlar hiçbir şey yapmadığı halde onları kanala doğru sürüklemek gibi bir davranış başka bir boyut yaratırdı.”



2015 yılını yaşarken Hollanda gibi Batılı bir ülkede gerçekleşen bu olay ardından kafalarda bir sürü soru da oluşturuyor. Örneğin bu gençler Faslı mı? yoksa Hollandalı Faslı mı? yada başka etnik kökenden mi? Bu olayı gerçekleştiren çiftçiler yasalara göre mi hareket etti? veya “Polis neden rahatlamak için duran ve daha sonra rehin alınan bu gençlere yapılan müdahaleden rahatsızlık duymadı?

Diğer yandan hiçbir suç geçmişi olmayan bu iki gence çiftçilerin yaptığı ve gazetenin yazarı Henk Runhaar’ın kullandığı cümlelerde oldukça tartışma yaratacak türden.

Runhaar haberinde “twintig Eemnesser boeren die woensdagavond hebben voorkomen dat drie Marokkaanse gastjes rottigheid uithaalden in de polder” (20 Eemnesli Çarşamba akşamı polderde 3 Faslının berbatça bir şey yapmasını engelledi) sözlerini kullandı. Haberin başlığını ise “Schapen stelen in Eemnes? Vergeet ’t maar” (Eemnes’de koyun çalmak? Unut bunu!” şeklinde verdi.