Avustralya'nın Sydney Üniversitesi'nde gerçekleştirilen yeni bir araştırma, günlük 4,5 dakikalık yoğun fiziksel aktivitenin, çeşitli kanser türlerinin görülme riskini yüzde 32 kadar düşürebileceğini gösteriyor.

Euronews'in haberine göre, Sydney Üniversitesi bilim insanları, yoğun günlük fiziksel aktivitenin kanser riskini ne ölçüde etkilediğini belirlemek için bir dizi çalışma gerçekleştirdi. 

Araştırmalar, egzersiz yapmayan 22 binden fazla birey üzerinde, yedi yıl boyunca yürütüldü. Bulgular, günde sadece 4,5 dakikalık yoğun fiziksel aktivitenin, egzersizle ilişkilendirilebilecek kanser türlerinin görülme riskini yüzde 32'ye kadar azaltabileceğini ortaya koydu.

Araştırmanın odak noktası, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen 13 farklı, fiziksel aktivite ile ilişkili kanser türü oldu. Aynı zamanda, katılımcıların genel kanser riskleri de incelendi. 

Çalışma kapsamında kanser öyküsü olan kişiler dahil edilmedi ve katılımcıların aktiviteleri, bileklerine takılan hareket ölçer cihazlarla izlendi.

Çalışmada, genellikle boş zamanlarında egzersiz yapmayan ve haftada bir kez yürüyüşe çıkan bireylerin verileri kullanıldı. Bu kişilerin yaş ortalaması ise 62 olarak belirlendi.

Araştırmayı yürüten Sydney Üniversitesi Profesörü Emmanuel Stamatakis, bu çalışmanın, yoğun ancak profesyonel olmayan egzersiz formlarına odaklandığını belirtti. 

Önceki çalışmaların, egzersiz yapmayan bireylerin kanser riskinin daha yüksek olabileceğini gösterdiğini ifade eden Stamatakis, "Çoğu orta yaşlı insanın düzenli olarak egzersiz yapmaması, onları daha yüksek bir kanser riskiyle karşı karşıya bırakır. Ancak, fiziksel aktivite izleme teknolojilerinin gelişmesi ile günlük yaşamda gerçekleşen kısa süreli fiziksel aktivitelerin etkisini inceleyebiliriz." şeklinde konuştu.

Araştırmada, yoğun ev işleri, hızlı yürüyüşler ve merdiven çıkma gibi kısa süreli aktiviteler ele alındı. Araştırmacılar, fiziksel aktivite arttıkça sağlık yararlarının da arttığını belirtti. Bu tür aktivitelerin genellikle bir dakika sürdüğü kaydedildi.

Araştırmada incelenen katılımcılar arasında, 2 bin 356 kişide kanser teşhisi konuldu.
Araştırmada elde edilen bulgular "JAMA Oncology" dergisinde yayınlandı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.