FRANSA

Fransa’dan yerli üretime teşvik: 100 euroluk alışverişin 60’ı devletten

Fransa’da hükümet yerli markaları desteklemek için yeni bir adım atıyor. Vatandaşın yaptığı 100 euroluk alışverişin yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanacak.

Abone Ol

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Fransa hükümeti, yerli üretimi güçlendirmek ve tüketicileri Fransız markalarına yönlendirmek amacıyla giyim sektörünü kapsayan yeni bir destek modelini gündeme aldı. Hükümetin üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre, Fransız üretimi giyim ürünleri satın alan vatandaşlara toplamda 250 euroya kadar devlet destekli ödeme çeki verilmesi planlanıyor.

Hazırlanan teşvik modelinde, yerli markalardan yapılan alışverişlerin önemli bir bölümünün kamu kaynaklarıyla karşılanması öngörülüyor. Buna göre, 100 euro tutarındaki bir alışverişin 60 eurosu devlet ya da programa dahil olan şirketler tarafından üstlenilecek. Vatandaşlar ise alışverişin kalan 40 euroluk kısmını kendi bütçelerinden ödeyecek.

Bu sistemle, yerli üretim yapan markaların satış hacminin artırılması ve iç piyasada rekabet gücünün korunması amaçlanıyor.

Hükümet yetkilileri, uygulamanın temel hedefinin Fransız tekstil sektörünü küresel rekabet karşısında desteklemek olduğunu belirtiyor.

Son yıllarda artan enerji, işçilik ve hammadde maliyetleri nedeniyle zorlanan yerli üreticilerin korunmasının öncelikli hedefler arasında yer aldığı ifade ediliyor. Ayrıca ithal ürünlere olan bağımlılığın azaltılması ve yerel ekonominin canlandırılması da programın gerekçeleri arasında gösteriliyor.

Ancak söz konusu teşvik planı kamuoyunda tartışmalara yol açmış durumda. Eleştiriler özellikle Fransa’daki yüksek vergi oranları ve yerli ürünlerin fiyat seviyeleri üzerinde yoğunlaşıyor. Muhalif kesimler, tüketicilerin devlet destekli çeklerle belirli ürünlere yönlendirilmesini “dolaylı bir karne sistemi” olarak değerlendiriyor. Bu görüşü savunanlar, sorunun teşviklerle değil, yapısal düzenlemelerle çözülmesi gerektiğini dile getiriyor.

Ekonomi uzmanları da geçici destekler yerine kalıcı önlemlerin daha etkili olacağı görüşünde. Aynı ürünün Fransa’da, diğer ülkelere kıyasla çok daha yüksek fiyatlarla satılmasının yerli tüketimi zorlaştırdığına dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre, vergi yükünün azaltılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi hem tüketicinin alım gücünü artırabilir hem de yerli üreticilerin uzun vadede daha rekabetçi hale gelmesini sağlayabilir.

Hükümetin teşvik uygulamasına ilişkin ayrıntıları ve yürürlüğe gireceği tarih konusunda önümüzdeki dönemde resmi açıklama yapması bekleniyor.
©Sonhaber.eu