Fransa'da koronavirüs salgınına karşı aşı kampanyasının başlatılması sonrası bir haftada sadece 516 kişiye aşı yapılabildi. Sert eleştirilerle karşılaşan hükümet, kampanyayı hızlandırma sözü verdi.

Ülkede bu hafta 50 yaş üzeri sağlık çalışanlarının aşılanmasına başlanacağı açıklanırken, medyada kampanyanın çok yavaş başlamasının Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u çileden çıkardığı yolunda haberler yer aldı.

Bir gazeteye göre Macron kampanyanın gidişatını "sallana sallana gezintiye çıkmaya" benzetti.

Macron yeni yıl konuşmasında da "Çok geçerli gerekçeler olmadıkça bu konuda yavaş davranılmasına izin vermeyeceğim" demişti.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Pfizer-BioNTech aşısının 27 Aralık'ta AB denetim kuruluşları tarafından onaylanmasından bu yana aşılamaya başladı.

Fakat Fransa'da birinci hafta sadece birkaç yüz kişi aşılanabilirken, 3 Ocak Pazar sabahı itibariyle Almanya'da 240 bin, İtalya'da 118 bin kişi aşılanmıştı bile.

İlk aşamada yaşlıların kaldığı bakım evlerinde aşılamanın başlamasına odaklanan Fransa'da gecikmelerin hem Pfizer aşısının aşırı düşük ısıda tutulması gereğinin nakil ve depolama bakımından yarattığı sıkıntılar hem de çok zaman gerektiren aşı olacak her kişiden tek tek rıza alınması uygulaması nedeniyle yaşandığı düşünülüyor.

Fransa aynı zamanda aşıya karşı kamuoyunun en çok kuşku beslediği ülkelerden biri ve son yoklamalar halkın sadece yüzde 40'ının koronavirüs aşısı olmaya istekli olduğunu gösteriyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın