Hükümetin uygulamaya başladığı yeni mevzuatlara göre emeklilik yaşı giderek artırılıyor. Ancak yapılan araştırmalar özellikle 60’larında ve daha yukarı yaşlardaki kişilerin neredeyse hiç iş bulamadığını gösteriyor.

ING tarafından bugün açıklanan bir rapora göre, şuana kadar hiç olmadık çoklukta 60 yaş ve üzeri işsiz bulunmakta. Eldeki verilere göre 50 bin civarında 60 yaş ve üzeri işsiz olduğunu belirten ING, 2010 yılında 60-65 yaş aralığındaki kişiler arasında neredeyse yüzde 4 civarında işsiz bulunduğunu hatırlattı.

Ancak alınan son veriler bu sayının giderek arttığını göstermekte. BU yılın ilk çeyreğinde yüzde 10’lara kadar çıkan işsiz sayısı olduğunu kaydeden ING ekonomistleri, 2009-2015 yılları arasında 60-65 yaş aralığındaki kişilerin sayısının düştüğünü ancak aynı dönemde bu grup içinde işsiz olan kişilerin sayısının 180 bin kişi arttığını belirtiyor. Başka bir değişle 60 yaş ve üstündeki işsizlerin oranı neredeyse yüzde 50 artmış durumda.

ING uzmanlarına göre bu gruptaki kişilerin iş tecrübeleri oldukça yüksek ancak işverene olan yükü de büyük, bu nedenle de tekrar işe almak pek cazip gelmiyor.

Öte yandan geçen ay yürürlüğe giren yeni işten çıkartma yasası da bu grup için ek bir dezavantaj doğurduğuna dikkat çekiliyor.

© SONHABER.NL