MANİSA (AA) - MEHMET AKİF SARIHAN - Türkiye'nin yaş üzüm üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Manisa'nın Sarıgöl Ovası'nda bu yıl, son yılların en iyi rekoltesi bekleniyor. 80 bin dönüm arazide yaş üzüm üretiminin yapıldığı ilçede rekoltenin, yaklaşık 400 bin ton düzeyinde olacağı tahmin ediliyor.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkbaharda bağların filizlendiği dönemdeki yağışlara ve haziran ayındaki aşırı sıcaklara rağmen yüksek rekolte beklediklerini söyledi.

İlçede bir dönümden ortalama 4 ton üzüm elde edildiğini dile getiren Ülgen, bu yılki rekolteyi yaklaşık 400 bin ton olarak tahmin ettiklerini belirtti.

Geçen yıl rekoltenin 250 bin ton civarında gerçekleştiğine işaret eden Ülgen, "Bu yıl Sarıgöl'de rekolte sıkıntımız yok. Üzüm kalitemiz geçen yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça yüksek. Türkiye'ye yetecek kadar üzümümüz var. Sarıgöl ilçesi üzüm konusunda Türkiye'de söz sahibi bir ilçedir. Üzümlerimiz Türkiye'nin bütün illerine dağıtıldığı gibi Almanya, Rusya, İngiltere, İsveç, Norveç gibi dünyanın çeşitli ülkelerine de gönderilmektedir." dedi.

- Bağlar beyaza büründü

Üreticilerin, her yıl bağ bozumu dönemi gelmeden bağlarını koruma amaçlı örtü altına aldığını, bu sayede üzüm hasadının kasım ayı sonuna kadar ötelenebildiğini anlatan Ülgen, "Bu sene üzümümüz bol. Bağlarımızı örtmeye başladık. Bağlarımızı üzümlerimizi pahalıya satmak için örtmüyoruz, ürünümüzü sıcak, yağmur, çiğ, dolu ve tozlardan korumak için örtüyoruz. Bu örtme işlemi sayesinde 30 Kasım'a kadar dalında yetişen taze üzüm elde etme şansımız olacak. Çiftçilerimiz bu sayede üzümden üst düzey verim elde etmektedir." diye konuştu.

Bağları örtmekte kullandıkları beyaz örtülerin Ekvator'u saracak kadar uzun olduğunu iddia eden Ülgen, şöyle konuştu:

"Bir rulo örtü 500 metre uzunluğunda. Sarıgöl’de bu yıl 80 bin dönüm üzüm bağından oluşan alan koruma amaçlı örtü altına alınacak. İlçedeki bağlarımızın tamamında kullanılan beyaz naylon örtüler hesaplandığında toplam uzunluk 42 bin kilometreyi bulmaktadır. Bu da Ekvator'un çevresinden daha uzun örtü kullanıyoruz anlamına geliyor. Üreticilerimiz örtü için yaptığı harcama 80 milyon lirayı buluyor. İlçede üzüm bağlarının üzerinin örtülmesi yeni bir sektör oluşturdu. Gençlerimiz 10-15 kişilik ekipler oluşturarak, bağları örtmeye başlar. Temmuz sonunda başlayan bu çalışma, Ağustos 15'e kadar tamamlanır."

- Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi

Ülgen, Rusya ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesini değerlendirirken de şunları kaydetti:

"Rusya ile yaşanan krizin aşılmasıyla çiftçimizin yüzü gülmeye başladı. Geçen ay ilişkilerde olumlu sinyalleri görünce üzüm bağlarında davul zurna eşliğinde kutlama yaptık. Bir bayram havası vardı. Sarıgöl’de yetiştirilen sultaniye üzümlerin yüzde 80’i yaş olarak ihracatçı firmalar tarafından Rusya’ya ihraç edilmektedir. Geçen yıl yaşanan uçak krizi sonunda üzüm üreticilerimiz sıkıntıya düştü. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme sonucunda ambargonun kalkması bizleri çok sevindirdi. Sayın Cumhurbaşkanımıza üzüm üreticileri adına teşekkür ederim."