TAHRAN (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve İran'ın ortak hareket etme kanaatine sahip olmasının büyük önem taşıdığını belirterek, "Bu takdirde üçüncü ülkelere söz düşmeyecek, bölgeyi karıştıramayacaklar" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) 21'inci Yürütme Kurulu toplantısı sonrası merkezi Tahran'da bulunan Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (ECO) Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça'yı ziyaret etti.

Ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Hisarcıklıoğlu, ECO Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu toplantısını değerlendirdi.

- "Yurt dışında bizi anlayabilen kardeşlerimiz var"

Hisarcıklıoğlu, "Tahran'da 10 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda beni en çok etkileyen, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin yurt dışında iyi algılanmadığı konusuyla ilgiliydi. Burada gördüm ki 9 ülkenin tamamında Türk halkı ve siyasetinin darbe girişimine karşı göstermiş olduğu duyarlılık alkışlarla karşılandı. Yurt dışında bizimle olan, bizi anlayabilen kardeşlerimiz var. Bundan büyük memnuniyet duydum." dedi.

Türkiye-İran yakınlaşmasının, bölge sorunlarının çözümü noktasındaki önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, "Bugün Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın da işaret ettiği gibi, bölge sorunları karşısında bölgenin iki güçlü ülkesi Türkiye ve İran'ın ortak hareket etme kanaatine sahip olmaları çok önemlidir. Bu takdirde üçüncü ülkelere söz düşmeyecek, bölgeyi karıştıramayacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle ileriki günlerde Türkiye-İran ticaretinin çok parlak olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Özellikle yaptırımların kalkıyor olmasıyla birlikte İran'daki potansiyel ortaya çıkmaktadır. Son bir yılda İran'a gelen işadamları heyeti, son 25 yıla eşittir. Buradan Türkiye'ye bir çağrıda bulunmak istiyorum, İran'da çok ciddi potansiyel var bunu kaçırmamamız lazım." diye konuştu.