Hollanda genelinde CBS ve Tapu Kadastro müdürlüğü kayıtlarına göre bir yıl öncesine göre konut fiyatlarının 9,3 oranında arttığı gözlenmişti.Konut satın almak isteyen aileler  özellikle konut fiyatlarının normalden daha fazla veya iki katına çıkması sonucu  zor durumda olduğu yüksek kira bedellerinin yaşam standartlarını düşürdüğünü ve tüketimi doğrudan etkilediği görülmüştü.

Hollanda kurumlarının verilerine göre özellikle Rotterdam gibi büyük şehirler göç almış mevcut konutlara yatırımcıların ilgisi artmış dolayısıyla normal fiyatlarının çok çok üstüne satılmaya başlamıştı. Dolayısı ile faizlerin düşük olmasına rağmen ev satın almak isteyen orta ve ortanın altındaki ailelerin ev alım gücü ortadan  kalkmıştır.

Ozellikle sosyal konutlarda ev edinmek isteyen ailelerin bekleme süreleri uzamış ve mağduriyetleri artmıştır.

NETUBA is konseyi uluslararası kurum ve şirket portföyünü devreye sokarak Hollandanın emlak ve konut sorununun çözümünde Hollanda kurumları ile inşaat firmalarını bir araya getirmiştir.

NETUBA is konseyi yetkilileri ve Hollanda birimleri konunun çözümü için Türkiye ve diğer ülkelerde başarılı çalışmalar yapan inşaat firmalarını aynı masada buluşturduk. Hollanda da inşaat sektörünün geliştirilmesi ve projelerin konuşulması için bir araya gelindi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan NETUBA is konseyi Baş Danışanı Hatice Bekker ;

Bizler sorunların çözümü için burdayız. Hollanda da yasanan konut sorununa ciddi önlemler alınması için Hollanda kurumları ile gerek Türk gerek dünyadan portföyümüzdeki büyük inşaat firmalarını ayni masada buluşturduk.

Türk inşaat sektörünün dünyadaki başarıları göz ile görülebilir derecededir.
Hollanda da konut krizinin çözümünün bir parçası olmak istiyoruz. Yıllardır diğer sektörlerde beraber aktiviteler düzenlediğimiz Hollanda kurum yetkilileri ile kafa kafaya verdik konunun çözümü için elimizden geleni yapmaya hazırız. Inşaat malzemesi fiyatları ve işçilerin sağlanması konusuda ayrıca öncelik taşıyor.

Toplantıya Belediyelerden sorumlu NETUBA danışmanı Tarık Saki katıldı. Hollanda kurum yetkileri ve firmalar ve danışman emlak ofislerinin de katıldığı toplantı konut projelerine uygun bölgelerin incelenmesi ile devam edildi.