Haber: Mustafa Koyuncu
NETUBA İŞ konseyi ve MUSIAD in ortak duzenledigi MUSIAD Expo Fuar alanında düzenlenen bu etkinliğe iki ülke arasında ticari faaliyetlerini sürdüren ve sürdürmeyi düşünen iş insanlar katıldılar.

Bilindiği gibi Hollanda Türkiye' ye doğrudan yatırımlar konusunda önde giden bir ülke aynı zamanda Türk şirketlerinin de yoğun ilgilendiği ülkelerin başında gelmektedir. Bu karşılıklı adımların hızlandırılması ile ilgili olarak NETUBA ve MUSIAD gibi kurumlar çalışmalarına yoğunluk kazandırarak iki ülke arasında köprü gorevi görmeye devam etmektedir.

Expo'da gerçekleştirilen programda ev sahipliğini ve açılış konuşmasını MUSIAD Utrecht Başkanı Ali Köklü gerçekleştirdi. Ali Köklü Hollanda Türkiye ilişkilerini değerlendiren bir konuşma yaptı, iki ülke iş insanlarının biraraya gelmesinden duydugu mutluluğu dile getirdi, 6 milyon 590 milyar dolar olan ticaret hacimi daha da yüksek rakamlara ulaştıracak ortak çalışmalara degindi. Iki ülke arasında ortak Teknoloji Parkları bilimsel mühendislik ve Ar -Ge Çalışmaları yapılmasını,Global pazarda ortak hedefler oluşturulup Swot Analiz yöntemi ile işbirliklerinin daha verimli hale getirilmesi , nitelikli ve teknolojik üretim üstlerinin kurulması, özellikle tarım konusunda Tarım kooperatifleri ve lojistik üstlerin kurulması gibi önemli konulara değindi.

Sonrasında MUSIAD Avrupa Bölge koordinatöru Sayın Burhan Sağlam Avrupa ülkeleri ve Türkiye arasında ticaret hacmini artırmaya vesile olacak bu tür organizasyonları desteklediklerini ve Türkiye Hollanda arasında köprü görevi gören MUSIAD ve NETUBA işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. MUSIAD Utrecht Başkanı Ali Köklü ve NETUBA başkanı Cor Bekker'a teşekkür etti.

NETUBA Chairman ve Hollanda Ticaret odası Türkiye yetkilisi Cor Bekker konuşmasını gerçekleştirdi. Cor Bekker iki ülke arasındakı aktif sektörler ,yeni gelişmekte olan sektörler ve innovasyon çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Özellikle Hollanda'nin uzman olduğu bazı sektörlerde Türkiye ile işbirliklerinin faydalı olacağı durumları dile getirdi. Enerji ,Lojistik ,Endüstri, Servis ,Su ve Tarım ,Kimya iki ülke arasında özellikle gelişmekte olan sektörler olduğunu belirtti. Türkiye Doğu’ya açılan bir köprü Hollanda ise Avrupa’ ya açılan bir noktada olduğunu coğrafi anlamda önemli noktalarda olan karşılıklı bu özellikten yararlanması gerektiğini söyledi. Yeni gelişmekte olan Smart City projeleri Avrupa’ da Helal Market, Kreatif sektörler ile ilgili de vurguda bulundu.

Hollanda Konsolosluk yetkililerinin de yer aldığı programda yetkili Mustafa Başaran kendilerinin Türkiye’de gerçekleştirdiği Smart City projesi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

AMICORP yetkilisi Erdinç Çimen ise sunumunda Hollanda vergi sistemi ve şirket kurumları ile ilgili olarak katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi. Katılımcı iş adamlarının sorularını cevapladı.

CERDIT SAFE Uluslararası ticarette kredi ve risk yönetimi ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Ticarette risk faktörünün altıni çizdi.
Sunumlardan sonra NETUBA ekibi katılimcı firmaların sektörel soruları cevaplandırıldı. Türk ve Hollandalı iş adamların yoğun ilgi gösterdiği program MUSIAD’ ın NETUBA’ ya verdiği teşekkür plaketi ile devam etti. Program sonrasında NETWORK gerçekleştirildi ve Expo MUSIAD fuarı dolaşıldı. İş insanlarının yoğun ilgi gösterdiği bu program iki ülke ilişkilerine ve Ticari adımlarına destek olacağı düşünülmektedir.