ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Türkiye ile Rusya arasında tarımsal ürün ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması kararı, ağustosun sonuna doğru yoğunluk kazanan narenciye hasadı öncesi Çukurova yöresindeki üretici ve ihracatçıyı sevindirdi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinde alınan, tarım ürünlerinde ikili ticareti kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılmasına yönelik kararın ihracat ve üreticiyi umutlandırdığını söyledi.

Geçen yıl ve bu yılın ilk 7 ayı baz alındığında AKİB üyelerinden Rusya’ya en fazla ihraç edilen ürünler listesinde yaş meyve sebze, narenciye, kumaş, anorganik kimyasallar, çimento, demir çelik ürünleri, kuru kayısı, kağıt ve kartonun ilk sıralarda yer aldığını anlatan Kıvanç, Türkiye'nin yaş meyve sebze üretiminde 46-47 milyon tonla dünyada beşinci, Avrupa'da birinci sırada yer aldığını anlattı.

Sektörde 3 milyon tonun üzerinde ihracat yapıldığını dile getiren Kıvanç, Türkiye'nin toplam yaş sebze meyve ihracatının yaklaşık yüzde 50'sinin yapıldığı önemli pazar konumundaki Rusya'nın, narenciye ihracatçısı için altın değerinde olduğunu vurguladı.

- "Olumlu hava yüzleri güldürdü"

Kıvanç, Türkiye'nin, bu sektördeki en büyük partneri Rusya'ya ihracatının uçak krizinden sonra önemli oranda azaldığını aktararak, şöyle devam etti:

"1 Ocak itibarıyla uygulanan gıda ambargosu neticesinde özellikle yaş meyve sebze ihracatçılarımız Rusya pazarında güç kaybetti. Ocak-temmuz aylarına kadar yaş meyve ve sebze ihracatı miktar bazında yüzde 81, değer bazında ise yüzde 79 azaldı. Ocak-Temmuz 2015 döneminde Rusya'ya 674 bin ton yaş meyve ve sebze ihraç edilerek 477 milyon dolar döviz geliri sağlandı. Ambargonun başladığı 1 Ocak 2016'dan 31 Temmuz'a kadar ise ihracat miktar olarak 131 bin tona, değer olarak ise 102 milyon dolara geriledi. Rusya ile tarımsal ürün ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması kararı, Çukurova'daki narenciye hasadı öncesi üreticiyi ve ihracatçıyı umutlandırdı. Özellikle narenciye sezonu öncesinde ortaya çıkan bu olumlu hava üreticisinden, ihracatçısına tüm sektör paydaşlarının yüzünü güldürdü. Bir an önce ihracatın başlamasını umut ediyoruz. 7-8 aylık bir bekleyişten sonra, Rusya pazarından aldığımız yarayı sarmak için var gücümüzle çalışmaya hazır durumdayız."

- "Tanıtım çalışmalarına ağırlık verilecek"

İhracatın, Türkiye-Rusya krizi öncesi durumuna hatta daha iyi bir konuma ulaşmasını beklediğini ifade eden Kıvanç, bu bağlamda ticarette uygulanan engellerin en kısa sürede yumuşatılmasının yanı sıra vize serbestisinin yeniden uygulamaya geçirilmesinin de oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Kıvanç, Rusya Federasyonu ile başlayan olumlu gelişmeler göz önüne alınarak tanıtım çalışmalarında en büyük payın Rusya Federasyonu’na ayrılacağını, Rusya’daki Türk imajını yeniden güçlendirip, ticari ilişkilerini eskiye döndürmeleri gerektiğini bildirdi.

Rusya'ya yapılan ihracatta yaşanan düşüşün İtalya, Azerbaycan, Polonya, Avusturya, Gürcistan ve Ukrayna gibi alternatif pazarlarda telafi edilmeye çalışıldığına işaret eden Kıvanç "Yeni pazar arayışları çerçevesinde Uzakdoğu, Çin, Almanya, Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn ülkeleri için çeşitli kampanya çalışmaları başlatılacak. Rusya ile yaşanan bu kriz, tüm ihracatçılara tek pazar üzerinde durulmaması, her zaman alternatif pazarların olması konusunda bir ikaz lambası görevi gördü." ifadesini kullandı.

- Yeni hasat ürünlerin Rusya'ya ihraç edilmesi beklentisi

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da Rusya'ya tarım ürünlerinin ticareti önündeki engellerin kademeli de olsa kaldırılacağı haberlerinin kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Narenciye hasadının yaklaştığını anlatan Doğru, "Bağlantıların şimdiden yapılması lazım. Ambargonun 'kademeli' kalkması, narenciyenin ihracat sezonuna yetişecek mi? Şu andaki en büyük merakımız bu. Kademe ne kadar sürecek? Ne zaman tam olarak kalkacak, bunu merakla bekliyoruz." diye konuştu.

Doğru, sürecin hızlanmasını, ambargonun kaldırılmasının sezona yetişmesini arzu ettiklerini kaydetti.