ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Türkiye'nin önde gelen hayvancılık merkezlerinden Şanlıurfa'da, Kurban Bayramı öncesinde kurbanlıklar yavaş yavaş pazarlardaki yerini alıyor.

Şanlıurfa'daki pazarlarda küçükbaş hayvanlar ortalama 700, büyükbaş hayvanlar ise 5 bin liradan başlayan fiyatlarla alıcı buluyor.

Kurbanlık alacakların gözdesi boğalar kilosuna göre 12 bin lirayı bulan fiyatlara, koçlar bin 500 liraya kadar satılabiliyor.

Kimi vatandaş kurbanlığını şimdiden alarak bayrama kadar özel olarak beslemeyi tercih ediyor. Bazı vatandaşlar ise pazarlık sonucu satın aldığı kurbanlıkları, besicilerin yanına bırakıyor.

- "Biraz pahalı"

Şanlıurfa Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazarda hareketliliğin başladığını söyledi.

Köylerden çok sayıda kurbanlığın pazara getirildiğini ifade eden Gül, "Birer, ikişer kurbanlık satılmaya başladı. Fiyatlar geçen seneye göre biraz pahalı. Tosun, 5 bin liradan başlıyor, 10 bin liraya kadar satılıyor. Toklu, 700 liradan bin 500 liraya kadar satılıyor. Koyun, 750 liradan bin liraya kadar alıcı buluyor. Bu sene ortalama bin liradan aşağıya iyi bir kurbanlık yok. Kurban kesmeye niyetiniz varsa bundan aşağıya bulunmaz. " dedi.

Türkiye'de kurbanlık sıkıntısının yaşanmasının temel nedeninin gebe hayvan kesimi olduğunu savunan Gül, bu konuda yetkililerin biraz daha fazla önlem almasını beklediklerini kaydetti.

Besici Mehmet Büyükkaya da kurban için beslediği hayvanlardan ilkini satmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, bayram yaklaştıkça ilginin daha da artmasını beklediğini dile getirdi.

Emin Çakmak ise yıl boyunca beslediği küçükbaş hayvanlarını 900 ila bin 100 liradan satışa sunduğunu ancak henüz alıcı bulamadığını kaydetti.