İSTANBUL (AA) - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili, "Biz bu yatırımı bugünden yarına değil, bugünden Türkiye'nin gelecek 10-20-30 yılına yapıyoruz. Çünkü biz ülkemize hep güvendik, güveniyoruz." dedi.

Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi iş birliği ile Aralık 2014'te İstanbul Teknopark'ta temeli atılan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışı, Başbakan Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Güler Sabancı, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz akşamı Türkiye'nin büyük bir demokrasi sınavından, Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve hükümetin ortaya koyduğu kararlı liderlik, basınla muhalefetin desteği ve halkın güçlü iradesi sayesinde başarıyla geçtiğini kaydetti.

Akabinde 7 Ağustos'ta milyonların tek yürek olmasıyla önemli bir uzlaşı ortamının yakalandığını aktaran Sabancı, bu mutabakat zemininin korunması ve demokrasinin bu zemin üzerine daha sağlıklı inşasının, yine hep beraber birlik olarak gerçekleşeceğine inandıklarını dile getirdi.

Sabancı, topluluk olarak doksan yılı aşkın süredir ülkenin ve insanların her zaman her şeyin en iyisine layık olduğuna inanarak çalıştıklarını aktararak, "Sayın Başbakanım sizin de buna yürekten inandığınızı biliyoruz. Halkımızın demokrasinin de en ilerisine layık olduğuna inanıyoruz. Demokrasilerin vazgeçilmezleri olan, hukukun üstünlüğü, insan hakları, eşitlik ve özgürlüklerin tartışmasız hale gelmesi ve farklılıklarımızla birlikte yaşama kültürünün sağlamlaştırılması konularında güçlü adımlar atılması için ülkemizin önemli bir fırsat yakaladığının inancındayız." diye konuştu.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimi için tüm kurumlarıyla azimle çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Sabancı, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu hedeften hareketle, bu alanda ülkemiz bir için bir ilk ve örnek olacak bir modelin, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezinin kapılarını bugün hep beraber açıyoruz. Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi olarak, ülkemiz için son derece stratejik önemi olan bir alanda yeni bir başlangıcı sizlerle yapıyoruz. Ülkemizin global arenada ileri teknolojiyle fark yaratması, hatta bu alanda global güç olması, devler liginin bir oyuncusu olması hedefiyle yeni bir yola çıkıyoruz. Biz bu yatırımı bugünden yarına değil, bugünden Türkiye'nin gelecek 10-20-30 yılına yapıyoruz. Çünkü biz ülkemize hep güvendik, güveniyoruz. Bugün, 100 milyon lira değerinde bir yatırımı devreye alıyoruz. Bu bir başlangıç. Ancak bu merkez, yaratacağı katma değer ve ortaya koyacağı örnek model ile üniversitelerimize, iş dünyasına ve ülkemize bu rakamın çok ötesinde bir katkı sağlayacaktır. Biz aslında bugün sizlerle, Türkiye'nin geleceğini güçlendirmek adına yeni bir dönemin başlangıcını yapıyoruz."


- "Merkez bünyesinde birbirinden başarılı projelere imza atılacağına inancımız tam"


Güler Sabancı, bu önemli yatırıma kendilerini yönlendiren ve yüreklendiren en önemli unsurun Türkiye'nin geleceğine duydukları inanç olduğunu belirterek, "Bu inancın kaynağı ise araştırmaya, yeni teknolojiye verilen önem ve somut desteklerdir." dedi.

Son yıllarda hükümetin ve ilgili kurumların inovasyon ve girişimciliğe olan desteğiyle bu inancın daha da güçlendiğini vurgulayan Sabancı, özellikle inovasyona desteğin son 10 yıldır hükümet tarafından artarak devam ettiğini kaydetti.

Sabancı, sağlıklı ürünlerin ortaya çıkması için ihtiyaç duyulan altyapıyı teknoparkların sağladığını, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) ana ortaklığında kurulan İstanbul Teknopark'ın havacılık, savunma ve denizcilik sektörlerine odaklandığını dile getirdi.

Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi ile ülkenin geleceğini güçlendirmek için yeni bir model ortaya koyduklarına işaret eden Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu model ile farklı kültürler; o öğrenci, o araştırmacı, o öğretim üyesi, o girişimci, o mühendis aynı ekosistemde beraber çalışacaklar, birbirlerinin sorunlarını daha iyi anlayacaklar ve ortak akıl ile daha hızlı ve etkin çözümler üretecekler. Bu noktada, başta rektörümüz Nihat Hoca olmak üzere, Sabancı Üniversitesindeki öğretim üyelerine ve Kordsa Global arkadaşlarıma çok iş düşüyor, çok büyük sorumluluk düşüyor. Bu Sabancı adına bir sorumluluktur. Bu yeni model herkese örnek ve özendirici olacaktır. Mutlaka başarılı bir çalışma olmalı ve dalga dalga yeni ürün ve başarılı sonuçları getirmelidir.

Ülkemizde sanayi-üniversite iş birliğinin ilk kalesi olacak Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi bünyesinde Türkiye'yi 2023 hedeflerine adım adım yaklaştıracak birbirinden başarılı projelere imza atılacağına inancımız tam. Birkaç hafta içinde sizlere, Kalkınma Bakanlığının Sabancı Üniversitesi'ne önemli bir desteği ile bu Merkezde başlayacak büyük bir projenin de ilk haberini vereceğiz."


- Merkez için 100 milyon liralık yatırım yapıldı


Havacılıktan otomotive kadar birçok sektörde dönüşüm yaratan, yüksek teknoloji ürünü kompozit malzemeleri alanında faaliyet gösterecek Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi için 100 milyon liralık yatırım yapıldı.

Bu merkezde Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Kordsa Global üretim mühendisleri geleceğin teknolojisi olarak da adlandırılan kompozitin Ar-Ge ve üretim süreçlerinde birlikte çalışacak.

Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi; bu merkezde birlikte araştırmanın ve üretmenin getireceği güçle, Türkiye'nin yeni yüksek teknoloji üssü olmayı hedefliyor. Merkez, dünyanın sayılı test merkezlerinden ve Avrupa'nın sayılı kompozit üreticilerden biri olarak faaliyet gösterecek.

15 bin metrekare kapalı alan ve 3 bin 350 metrekare laboratuvar altyapısının yer alacağı Merkez, Türkiye'de temel araştırmadan prototip parça ve ara mamul üretimine kadar geniş bir uzmanlık yelpazesinde hizmet verecek.

Merkezde kompozit malzeme teknolojileri alanında lisansüstü eğitim, temel araştırma, uygulamalı araştırma, ürün geliştirme, kuluçka hizmetleri, ara mamul üretimi, prototip parça üretimi ve ticarileştirme faaliyetleri de gerçekleştirilecek.

Doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılar, öğretim üyeleri, kuluçka firmaları, araştırmacılar, üretim mühendisleri ve teknisyenleri aynı çatı altında bir araya gelmiş olacak.

Güler Sabancı, konuşmalardan sonra günün anısına Başbakan Binali Yıldırım'a bir plaket takdim ederken, ardından kurdele kesim törenine geçildi.