GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Yeni av sezonu için 1 Eylül'den itibaren Karadeniz'e açılacak bölge balıkçısı, özellikle palamut avından umutlu.

Balıkçılar, yeni av sezonunun yaklaşmasıyla limanlarda ve barınaklarda bulunan teknelerinde bakım ve onarım işlemlerini hızlandırdı.

"Vira Bismillah" diyecekleri 1 Eylül'ü sabırsızlıkla bekleyen balıkçılar, geçen yıla oranla yeni sezonda özellikle palamut avının bol ve bereketli geçmesini bekliyor.

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezonda palamut avcılığından umutlu olduklarını söyledi.

- "İşaretler palamudun bol olacağı yönünde"

Av sezonunun geçen yıl kötü geçtiğine işaret eden Arslan, bu durumun özellikle kendilerinde büyük hüsrana yol açtığını belirtti.

İşaretlerin yeni sezonda palamut avcılığının bol olacağını gösterdiğini, bunun da kendilerini umutlandırdığını aktaran Arslan, şöyle konuştu:

"Geçen yıl büyük ümitlerle girdiğimiz sezonda maalesef umduğumuzu bulamamıştık. Neredeyse hiç palamut avlanmadı. İlk iki gün palamut istenilen düzeyde olmadığı için balıkçılarımız hamsiye yönelmişti. Yeni sezona sayılı zamanın kaldığı bugünlerde palamut da kendisini göstermeye başladı. Karadeniz'in tamamında balık mevcut. Deniz suyu sıcaklığı ve hava şartları da tam istediğimiz gibi. Şuanda her şey tam da istenildiği gibi gidiyor. Yeni sezondan umutluyuz."

- "Aralık ayı sonuna kadar palamut avlanacak"

Palamudun sadece eylül ve ekim aylarında avlandığını ancak yeni sezonda bu sürenin aralık ayı sonuna kadar sürmesi yönünde beklentilerinin bulunduğunu ifade eden Arslan, şöyle dedi:

"Karadeniz adeta palamut kaynıyor. Son yıllarda görülmemiş bir balık popülasyonu mevcut. Sadece Türk karasularında değil, suyun karşı tarafında da balığın bol olduğunu yönünde bilgiler alıyoruz. Bu da bizi yeni sezon öncesi palamut avcılığının verimli geçmesi yönünde umutlandırıyor."

- "Karadenizli palamuda doyacak"

Arslan, palamut avının yeni sezonda balıkçılar kadar Karadeniz insanının da yüzünü güldüreceğini dile getirdi.

Son yıllarda palamut avında büyük hüsran yaşandığını ifade eden Arslan, "Yeni sezondan umudumuz büyük. Son yılların en bol ve bereketli sezonu bizleri bekliyor. Palamut balıkçılarımız kadar bölge halkının da yüzünü güldürecek. Bol avlanan balığın haliyle fiyatı düşük seviyelerde kalacağı için tüketimi artacak. Karadeniz insanı bu sezon palamuda doyacak." değerlendirmesinde bulundu.

Hamsi avı için tahmin yapmanın erken olduğunu belirten Arslan, şimdiden bol veya az miktarda avlanacağı yönünde fikir belirtmenin doğru olmayacağını sözlerine ekledi.