Kalpazanlar tarafından üretilen yeni sahte banknotlar ATM’ler veya diğer para makineler tarafından tanınmıyor. Bu sayede sahte paraları gerçekleri ile değiştirebiliyorlar.

Eenvandaag programının Çarşamba günü yayınlanan bölümünde kalpazanların ürettiği ancak atm makineleri gibi para ile ödeme yapılan makineler tarafından tanınmayan sahte banknotlara yer verildi.

Europol uzmanlarından ve özellikle sahte paralar konusunda yetkili kişi olarak tanınan Lars van Mulligen programda yaptığı açıklamada, park otomatikleri veya kumarhanelerdeki para bozma makinelerinin sahte paraları tanımadığını belirtti.

Van Mulligen şimdiye kadar bu kalpazanların örneğin alışveriş esnasında tanınmayacak nitelikte para üretebildiğini belirtirken, artık yöntemlerini değiştirdiklerine dikkat çekiyor.

Özellikle makinelerin sahte ile gerçek banknotu ayırt etmek için kullandığı yöntemlere göz diktiklerini belirten Europol uzmanı, “bu çok tehlikeli bir trend, çünkü makinenin başında bir kişi durmuyor, sadece parayı makineye atan kişi bulunuyor” şeklinde ifade kullandı.

Hollanda Merkez Bankası (DNB) ise henüz bu türden bir problemle karşılaşılmadığını belirtiyor. DNB tarafından temmuz ayı içinde yapılan bir açıklamada bu yılın ilk altı aylık döneminde 37.000 sahte banknotun ortaya çıkartıldığı ve bu sayının 2014 yılı ikinci yarısına göre yüzde 48 daha fazla olduğunu belirtmişti.

© SONHABER.NL