İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davacı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve davalı Booking.com'un avukatları katıldı. Kazanç sağlamak isteyen severler bölümünü değerlendirebilir.



Duruşmada, davacı TÜRSAB'ın tanığı Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, birliğe bağlı bir acente olduklarını ve 20 yıldır tur operatörlüğü yaptıklarını belirterek, ana işlerinin Türkiye'de yaşayanların yurt dışına seyahat amaçlı gönderilmesi olduğunu söyledi.



Tüm organizasyonlarında vergi ödediklerini kaydeden Onaran, "Türkiye'de faaliyet gösterdiğimiz için vergi ödüyoruz ama bu tür uluslararası firmaların vergi ödememesi bizleri olumsuz etkilemekte. Bu, bizim gibi piyasaya bağlı acenteleri yasa dışı işlem yapmaya sevk edebilir. Örneğin, bir Türk firması, Malta'da şirket açıp hiçbir yaptırıma uğramadan bu işi yapabilir. Ancak biz Türk mevzuatına göre faaliyette bulunuyoruz." dedi.



Yurt içinde bir otelle anlaşma sağlarken davalılar gibi büyük şirketlerin otellere en uygun fiyat verme şartı koştuğunu ve bu nedenle kendilerinin zorlandığını kaydeden Onaran, "Bize bağlı alt acenteler, otellerle direkt olarak çalışmaktadır. En büyük zorunlulukları vergi ödemektir. Davalılar ise vergi ödememektedir. Küçük acenteler davalıların faaliyeti nedeniyle zarara uğramaktadır." diye konuştu.



Ali Onaran'ın ardından davalı Booking.com'un avukatları, Andrea D'Amico'yu tanık olarak dinletmek istedi. Davacı TÜRSAB'ın avukatları ise davacı tarafın dinletmek istediği kişinin, Booking.com'un Türkiye yetkilisi konumunda olduğunu belirterek, D'Amico'nun tanık olarak dinlenilmemesini talep etti.



Hakim, Booking.com temsilcisi konumunda olan D'Amico'yu isticvap (davanın taraflarının kendi aleyhine olan hususlarla alakalı olarak dinlenmesi) yoluyla dinledi.



- "Fiyatları biz belirlemiyoruz"



Yeminli tercüman aracılığıyla konuşan D'Amico, Booking.com sitesinin vergi ödemediği hususunun doğru olmadığını savunarak, "Booking BV Hollanda'da vergi ödüyor. Türkiye'deki yerel şirket ise Türkiye'de vergi ödüyor. Ben mali işler müdürü değilim. Hollanda'da 4 bin 700 personel çalıştırıyoruz. Türkiye'de destek amaçlı sadece 25 kişi çalıştırmaktayız." dedi.



Hakimin, davalı sitenin "en iyi fiyat garantisi" sloganına ilişkin diyeceklerini sorması üzerine D'Amico, şöyle konuştu:



"Biz oda satmıyoruz. Fiyatları da belirlemiyoruz. Oteller online sistemden bize ne kadar oda ayıracaklarını ve hangi fiyat vereceklerini bildiriyorlar. Biz de bunu web sitemizde yayımlıyoruz. Bu durumda da otellerin istedikleri an fiyatları değiştirebilmeleri mümkün. Oteller bizim verdiğimizden daha ucuza odalarını müşterilere satabilir. Aynı zamanda TÜRSAB üyesi acenteler ve diğer online platformlar da istedikleri fiyattan oda satabilir."



D'Amico, hakimin "Otellerle aranızda yapılan sözleşmede, fiyat konusunda kısıtlayıcı bir madde var mı?" sorusunu "Müşterinin Booking.com'dan aldığı fiyat, otelin kendi sitesindeki fiyattan yüke otele 'Bize de kendi sitendeki fiyatı ver.' diyoruz. Bir de müşteri başka bir web sitesinde bizim sunduğumuzdan daha düşük bir fiyat bulursa, biz bu farkı müşteriye ödüyoruz. Ancak sözleşmede herhangi bir şekilde 'Bize daha düşük fiyat vereceksiniz.' diye bir kısıtlama yok." diye yanıtladı.



Sundukları hizmetin, bir platform üzerinden otel ile müşteriyi buluşturmak olduğunu anlatan D'Amico, "Rekabet Kurulu neden Türkiye'deki yerel sitenize değil, Hollanda'daki sitenize ceza verdi?" sorusuna "Çünkü web sitesi Hollanda merkezi üzerinden faaliyette bulunuyor." karşılığını verdi.



Hakim, bilirkişi heyeti oluşturmak için İstanbul, Marmara ve Boğaziçi üniversitelerinin vergi ve ticaret hukuku konularında uzman öğretim üyelerinin listelerinin istenmesine karar verdi.



Taraf avukatlarından bir sonraki duruşmaya kadar sunacakları belgeleri hazır etmelerini isteyen hakim, eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.



AA