Sosyalist Partisi’nin bir süre önce ortaya attığı haftada dört günlük mesai konusunu gündeme getirmesinin ardından, bu fikri benimsediğini ve Saint-Josse belediye başkanı olarak kendi belediyesinde uygulamaya sokacağını açıklamıştı.

Konu ile ilgili basına konuşan Başkan Emir Kır, yaşı ilerleyen insanları daha çok çalıştırarak hasta etmek yerine üç gün dinlendirerek daha verimli olacaklarına vurgu yaptı.

Dört günlük iş mesaisini anlatan Kır, maaşları sabit tutma kararı alan Federal hükümetin’i de eleştirmekten çekinmeyerek, NVA-MR hükümeti döneminde halkın fakirleştiğini ve fakirleşmeye devam edeceğini belirtti.

“Bu hükümet halkı fakirleştirdi”

Federal hükümetin, almış olduğu son kararlarla adeta kayaya çarptığını söyleyen Başkan Kır, “Biz Sosyalist Partisi olarak iki yıldırbu hükümetin yanlış politikalar yaptığını dile getirdik. Vergi kaçakçılığına karşı mücadele etme yerine sürekli sosyal haklar kasasını boşalttı. Gözünü emekliye dikti, işsize dikti, hastalara dikti ve çalışan memurlara dikti. Maalesef bugün bize gelen bilgiler, bunların hala aynı istikamette olduğunu bildiriyor. Zaten halkı fakirleştirdiler. Zaten maaşlar dondurulmuştu ve hala yine bunu yapacaklarını söylüyorlar. Bununla yetinmiyorlar, bir milyar daha sosyal hakların kesintiye uğrayacağı söyleniyor. Bütün bu politikalar yüzünden vatandaşlarımızın geçim sıkıntıları büyüyecek” dedi.

“Dört gün ile daha verimli olacaklar”

Federal hükümeti insanları çok daha fazla çalıştırmak istemesini eleştiren Başkan Kır, “Oysa bu teori doğru değil. insanların daha fazla çalıştırarak değil, insanlardan daha fazla verim alarak ekonomide bir başarı elde edilir. Siz insanları fazla çalıştırırsanız, insanları hasta edersiniz, o insanlar işe gelemezler ve hiçbir fayda veremezler. Sadece devlete yük olurlar. O insanları emekli olacaklarına hasta maaşı alacaklar. Biz parti olarak bu konuda bir yol açtık. Bizce insanlar artık 20. asırdaki gibi yaşamak istemiyorlar. İnsanlar artık daha farklı bir şekilde yaşamak istiyorlar ve özel hayatlarına daha çok vakşt ayırmak istiyorlar. Biz de o yüzden diyoruz ki, dört gün iş, üç gün tatil. Bu mümkün müdür? Tabii ki, mümkündür. Hatırlayınız, 20. asırda, insanlara tatil günleri verildiğinde, muhafazakarlar buna karşı çıkaracak “Bunlar tatile giderlererse, bir daha işe gelmezler.” Bu şekilde ekonominin yerler bir olacağı ve çalışanların hep sorun olacakları düşünüldü. Biz de belediye olarak, bu yola baş koyduk. Ocak veya Şubat 2017’de bu konuyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporlarını alacağız. Bütün bu konuyu enine boyuna inceleyeceğiz ve araştıracağız. Biz belediyemizde şunu gördük. Çalışanlarımız belli bir yaştan sonra hasta düşüyorlar. Bazıları uzun süreliğine bazıları ise mental olarak tükeniyorlar. Biz de bu projenin bu tür insanlara bir reçete olacağını savunuyoruz. Bu tür insanlar maaşlarını koruyup, çalışma sürelerini dört güne kısıtlarsak, onlar sadece dört gün ile daha verimli olacaklar. Bu konuda iddialıyız” diye konuştu.

Haber/Fotoğraflar: Cafer Yıldırımer
Kaynak: YeniVatan.be