Almanya’da kadınlarla erkekler eşit işe eşit ücret almıyor. Federal Kadın ve Aile Bakanı Manuela Schwesig aynı işi yapan kadınların erkeklere kıyasla yüzde 22 oranında daha az maaş aldıklarına dikkat çekerek bu durumu değiştirmek için çalışmalarını ısrarla sürdüreceğini söyledi.

Almanya Kadın Danışmanları Konferansı dün Rostock’ta başladı. İki gün sürecek konferansın açılış konuşmasını Federal Kadın ve Aile Bakanı Manuela Schwesig yaptı. Konuşmasında kadın-erkek eşitliği konusunda Almanya’nın önemli adımlar attığına değinen Schwesig, "Nihayet asgari ücret uygulaması da yürürlüğe sokuldu. Asgari ücret uygulamasından en fazla kadınlar yararlanıyor." diyerek büyük işletmelerde kadınların da üst düzey pozisyonlarda görev almasını sağlamak amacıyla getirilen kadın kotasını da çok olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Federal Kadın ve Aile Bakanı Manuela Schwesig eşit işe eşit ücret ödenmesi için başlattığı çalışmalarını ısrarla sürdüreceğini de vurguladı. Almanya’da kadınların erkeklere kıyasla yüzde 22 oranında daha az para kazandığına işaret eden Schwesig, “Bu haksızlık artık son bulmalıdır.” dedi ve kadınlarla erkekler arasındaki gelir eşitsizliğinin önüne geçmek için asgari ücret yasasının yeterli gelmeyeceğini, yeni yasal önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

ANA TEMA: İNTERNET


İnternet toplumsal hayatı kökünden değiştirdi. Rostock’ta dün başlayan 23.Kadın Sorunları Danışmanları Konferansı’nda da ana tema olarak internet ve internetin çalışan kadın dünyasına getirdiği yenilikler işlendi. Konferansta yapılan konuşmalarda internet çağında annelerle babaların çalışma saatlerinin yeniden sorgulanması ve yeni çağa uygun çalışma saatlerinin hayata geçirilmesi istenirken, erkek dünyasında giderek artan sayıda babanın daha az çalışmak ve daha çok ailesiyle birlikte vakit geçirme isteğinde olduğu ifade edildi.

"Eşitlik politikası 3.0" başlığıyla düzenlenen konferansa 400 kadın sorunları danışmanı katıldı. Konferansta internet çağında kadınların sorunlarına yenilerinin eklendiği ve birçok kadının siber mobingle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Avrupa Birliği kapsamında, 42 bin kadının katılımıyla yapılan bir araştırmada 18-29 yaş grubundaki kadınların yüzde 20’si siber mobing kurbanı olduğunu bildirdi.

Öte yandan geleneksel kadın mesleklerine değer kazandırılması talep edildi. Eğitim ve bakım mesleklerindeki maaşların örneğin teknik mesleklerdekilere kıyasla daha az ücretlendirilmesine anlam verilemediği belirtildi. Rostock’ta bu akşam sona erecek olan Almanya Kadın Danışmanları Konferansı geçen yıl Brandenburg Eyaleti’nin başkenti Potsdam’da gerçekleştirilmişti.

Haberler.com