Kısa adı IOT olan Türkler İçin Danışma Kurulu göçmen yaşlılara uygulanan ayrımcılık İnsan Hakları Kolejine taşıdı.

Konu ile ilgili olarak bir basın bildirisi yayınlayan IOT Başkanı Emre Ünver, yapılan ayrımcılığa karşı çalışmalarını anlattığı bildiri de şunları söyledi:

Geçen yıldan itibaren, çocuklarıyla birlikte yaşayan bakıma muhtaç yaşlıların gelirlerinde yüzlerce Euro’ya varan kesinti yapılıyor. Bu durumda olan çok sayıda aile, maddi açıdan ciddi sıkıntılar çekiyor. Söz konusu kısıtlama sadece ek ödenek AIO (Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen) alan emeklilerden yapılıyor. AIO ek ödeneği alan emeklilerin yüzde 90’nı ise göçmenler oluşturuyor. Bu nedenle bize göre bu kesinti, dolaylı bir ayrımcılık anlamına geliyor. Hollanda’da Türkler İçin Danışma Kurulu’nun (IOT) girişimiyle bir araya gelen, Hollanda ve göçmen yaşlılar kuruluşları İnsan Hakları Kolejine şikayet başvurusunda bulunarak, bu dolaylı ayrımcılık konusunda bir karar almasını istediler. İlgi duyanlar, başvuru metnini IOT Bürosundan temin edebilirler.

Geçen yıl Masrafarın Paylaşımı İlkesi (kostendelersnorm) uygulanmaya başladı. Buna göre, ödenekle geçinen birden fazla aynı hanede oturan yetişkinin gelirinde kesinti yapılıyor. Aslında bu kısıtlama önce tüm AOW alanları da kapsayacaktı. Bakıma muhtaç yaşlıların durumunu zorlaştıracağı ve yaşlıların yakınları tarafından bakımını olanaksız (mantelzorgboete) hale getireceği gerekçesiyle, yaşlılar kuruluşlarının protestoları sonucu kısıtlama ertelendi. Bir yandan çocukların yaşlıların bakımı konusunda daha fazla sorumluluk almasını teşvik eden hükümetin, kısıtlamayı yeniden başlatması beklenmiyor. Ama hükümetin bu kararı genel anlamda sadece Hollandalı yaşlıları ve Hollandalı aileleri kapsıyor. Çünkü AIO ek ödeneği alanlar için kısıtlama devam ediyor.

Yabancı Yaşlılar Kuruluşu NOOM, Hollanda Emekli Kuruluşları Platformu NVGO, Fas Kökenli Hollandalılar Kuruluşu SMN, Hıristiyan Protestan Yaşlılar Sendikası PCOB ve Hollanda’da Türkler İçin Danışma Kurulu IOT, İnsan Hakları Kolejine (College voor de Rechten van de Mensen) başvurarak, uygulamanın ayrımcı niteliği konusunda karar almasını istedi.

©SONHABER.EU