İZMİR (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından örgüte finansal destek sağlayan şirketlere yönelik operasyonlara ilişkin, "Şirketin başındaki ihanetin içindeyse onunla ilgili cezalandırma ayrı ama o şirkette ihanete bulaşmamışlar için gerekli hassasiyetimiz üst seviyededir. Bu ülkeye ihanet eden bu hainlerin bir şekilde gizli gizli sevinmesine izin vermeyeceğiz, 'ekonomik olarak da şu kadar zarar verdik' dedirtmeyeceğiz." dedi.

Bakan Zeybekci, Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) Genişleme ve Süre Uzatımı Sözleşmesi imza töreninde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz şehitlerinin, bu milleti millet yapan, al bayrağa kanını vererek Cumhuriyeti kuran şehitler kadar önemli olduğunu dile getirerek, milletin tekrar birlik içinde millet olmasını sağlayan şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

"Bizim köyde bir söz vardır; 'yari güzel olanın başı belasız olmaz' diye. Dünyanın en güzel ülkesindeyiz, en güzel topraklarındayız. Dünyanın en güzel milleti de burada yaşıyor." diyen Zeybekci, 15 Temmuz'un bir terör eyleminin ötesinde bir işgal girişimi olduğunu vurguladı.

15 Temmuz'un, "bu bölgeyle ilgili hevesi olanların başka sonuçlar çıkarma operasyonu" olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Bu operasyonu başka ülkeler gibi Türkiye'de de yapabilecekleri fikri en büyük hatalarıydı. Bu milletin tarih boyunca bir kere bile aman dememiş, esir alınamamış bir millet olduğunu göz ardı ettiler." diye konuştu.

Bakan Zeybekci, milletin, oylarıyla seçtiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokağa çıktığını ama genetik yapısındaki cesareti ve asaleti sayesinde de bu milleti kimsenin tutamadığını ifade etti.

- "Bu hainlerin gizli gizli sevinmesine izin vermeyeceğiz"

Bakan Zeybekci, "15 Temmuz ihanetinin yaşandığı ve takip eden günler, birinci görevimiz dünyanın parmak ısıracağı şekilde sistemin tıkır tıkır çalışmasıydı. Dünya şaşkınlık içinde Pazartesi gününü seyretti. Bazıları ağızlarının suyunu akıtarak seyrederken, Pazartesi saat 10 civarı derin bir yutkunmayla yerlerine oturdu. Baktılar ki her şey tıkır tıkır işliyor. Bir bardak su içerek, o spekülatif alanı terk ettiler." dedi.

Cerrah maharetiyle operasyon yapılsa da bir iz bırakacağının da farkında olduklarını vurgulayan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Ama şu unutulmasın. ESBAŞ dahil, bu ülkedeki tüm varlıklar bu ülkeye aittir, milletin envanteridir. Bu hassasiyetle davranmaya devam edeceğiz. Bazı şirketler var ki kuluçka makinesi haline gelmiş şirketler. Bunlar da iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar sayıdadır. Bunlar biliniyor. Bunlarla ilgili temizlik sonuna kadar yapılacak. Bu millete ihanet etme mekanizmalarının önemli kaynakları haline gelmişler ama bunların dışındaki varlıklarla ilgili şu hassasiyetimiz olacak. Şirketin başındaki ihanetin içindeyse onunla ilgili cezalandırma ayrı ama o şirkette ihanete bulaşmamışlar için gerekli hassasiyetimiz üst seviyededir. Bu ülkeye ihanet eden bu hainlerin bir şekilde gizli gizli sevinmesine izin vermeyeceğiz, ekonomik olarak da şu kadar zarar verdik dedirtmeyeceğiz.”

- "İzmir serbest bölgeler şehri olmalı"

Bakan Zeybekci, İzmir'in kendileri için farklı bir yerde bulunduğunu, Başbakan Binali Yıldırım'ın memleketi olduğunu dile getirerek, "Ama İzmir'in bir de bakanı var. İlk bakan olduktan sonra buraya geldiğimde, 'İzmir Türkiye'nin serbest bölgeler şehri olsun' demiştik. Bu sözümüzden hiç geri kalmadık, takibinde olduk. Çünkü 10 bin yıldan beri bu şehir, bu coğrafyanın ticaret merkezi. 10 bin yıldır başarılı olmuş bu örneği tekrar test etmeye gerek yok. Bunun üzerine koyacağız." şeklinde konuştu.

İzmir ve civarında yeni ihtisaslaşmış serbest bölgeler kurmak için çalışacaklarını, ilk olarak ve en kısa sürede de bunu Aliağa'da kurmak istediklerini aktaran Bakan Zeybekci, İzmir sınırları içinde turizm ticaret serbest bölgesi çalışmalarına da başlayacaklarını söyledi.

Zeybekci, ayrıca EXPO Ege'yi hayata geçirmek istediklerini belirterek, "Bu projenin peşinde olalım. EXPO Ege, Ege'yi bir şehir gibi görme projesi. Projeyle Ege'nin başkenti İzmir, çok daha zengin hale gelir. Anadolu'nun en güzel şehri İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Uşak, Muğla'yı da alarak takılarını tamamlamış olur.” dedi.

Serbest Bölgeler Kanunu'nun dünyanın gerisinde kaldığını, dünyanın 4. nesillere gelmişken Türkiye'nin bu kanunda hala birinci nesilde olduğunu ifade eden Zeybekci, "Hazırladığımız kanun şu anda komisyonda. İnşallah sonbaharda ilk görüşülecek kanunlardan biri olacak. Ve tüm dünyaya anlatacağımız, yeni nesil bir serbest bölgeler kanunumuz olacak." ifadelerini kullandı.

- 2 milyar dolarlık artı ticaret hacmi

ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, Türkiye açısından çok zor ve sıkıntılı bir dönem yaşandığını, 15 Temmuz'da büyük bir tehlikenin atlatıldığını, darbe girişimini şiddetle kınadıklarını ifade etti.

Tüm ekonomik göstergelerin darbe girişimi öncesi değerlere geldiğini dile getiren Güler, hükümetin krizi fırsata çevirmeyi başararak, verilerin kalkışma öncesinin bile ilerisine geçmeye başladığını vurguladı.

Güler, imzalanan sözleşmeyle 3 bin 500 kişiye daha istihdam sağlanacağını, 4 milyar dolarlık ticaret hacmine ilave olarak 2 milyar dolarlık daha ticaret hacmi yaratılacağını bildirdi.

Konuşmaların ardından ESBAŞ Genişleme ve Süre Uzatımı Sözleşmesi imzalandı. Bakan Zeybekci ve beraberindekiler, Zeybekci'nin geçen yıl temelini attığı Ege Serbest Bölge Camisi'nde incelemelerde bulundu.