İSTANBUL (AA) - Borsa İstanbul Özel Pazar Müdürü Recep Bildik, "Bugüne kadar 11 girişim şirketine, Özel Pazar üzerinden sermaye sağlamış durumdayız. Toplamda da 10 milyon dolarlık bir sermaye aktarımı söz konusu oldu.” dedi.

Aktif Bank ile ödeme sistemleri ve otomasyon alanında faaliyet gösteren Robotpos firmasının ortak girişimiyle kurulan Echo Pos adlı yeni şirket, Borsa İstanbul Özel Pazar üzerinden yatırımla devreye alındı. Perakende Sektöründe etkili bir çözüm ortağı olmayı ve firmalara ödeme sistemlerinde hız ve verimlilik kazandırmayı hedefleyen Echo Pos’un hisse senetleri, Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı.

Bildik, Borsa İstanbul'da düzenlenen gong töreninin ardından yaptığı konuşmada, Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılı bir dönemde teknoloji alanında yeni bir işlemi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek, "Teknoloji rekabette belirleyici bir faktör. Rekabet gücünü artırmak isteyen firmalar, inovatif şirketlere yatırım yapmak için arayış içinde. Biz de sanayimizin rekabetçi gücünü artırmak için inovasyonu dışarıdan, bu şirketlerden, almamız gerekiyor. Borsa İstanbul olarak bunun farkındalığını artırmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Özel Pazar’ın bir misyonunun da girişim sermayesi ve inovasyon ekosistemini büyütmek olduğunu vurgulayan Bildik, "Bugünkü işlemle birlikte 11. işlemimiz. Bugüne kadar 11 girişim şirketine, Özel Pazar üzerinden sermaye sağlamış durumdayız. Toplamda 10 milyon dolarlık bir sermaye aktarımı söz konusu oldu.” bilgisini aktardı.

Bildik, Aktif Bank'ın Özel Pazarı kurarken ilk fikir alışverişinde bulundukları kurumlar arasında olduğunu belirterek, "Türkiye’nin ilk ve tek finansal teknolojiler konusunda faaliyet gösterecek teknopark projemizin inşaatının başlamasını bekliyoruz. Finansal teknolojilere yatırım yapan firmalar dünyada öne çıkacak. Ödeme sistemleri, takas, alım-satım gibi alanlarda finansal teknolojiler ağırlıkta.” ifadelerini kullandı.

Fintech yatırımların önemine dikkati çeken Bildik, şunları kaydetti:

“Türkiye’de finansal teknolojilere şimdiden uzun vadeli yatırımlar yapmaya başlayan bankalar, şirketler mevcut. Dünyada da Fintech yatırımları hızla artıyor. Bu yılın ilk çeyreğinde Fintech yatırımları 5,3 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu rakam sadece temmuz ayında 1,4 milyar dolar. Bir uygulama aracılığıyla çalışan ilk digital banka İngiltere’de lisansını aldı ve operasyona başlamak üzere. Bizim de mutlaka hem borsa hem finans sektörü olarak geleceğe hazırlanmamız gerekiyor.”



- "Echo Pos, perakende sektöründe çok önemli bir rol oynayacak"


Aktif Bank Üst Yöneticisi (CEO) Serdar Sümer de bankacılık sektöründe 2007 yılında yaşanan değişim sürecinde Aktif Bank'la teknolojiyi de kullanarak pek çok şey yapacaklarına inandıklarını belirterek, "Hem teknolojiyi hem de başkalarının sahip olduğu ağları kullanarak iş birlikleri yaptık. Robotpos firmasıyla sahip olduğumuz güçleri birleştirerek, ihtiyacı olana ihtiyacı olduğu yerde finansal hizmeti sunmayı amaçladık. Echo Pos, perakende sektöründe çok önemli bir rol oynayacak.

Bu bağlamda, Echo Pos,özellikle KOBİ ve perakende zinciri iş yerlerinde müşterilerimize daha verimli ve kazançlı bir iş modeli oluşturmalarında, müşteri memnuniyetini artırmalarında yardımcı olacak bir sistem olarak hayata geçti. Ortaklığımızın bankamıza, Robotpos’a ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Robotpos Genel Müdürü Burhan Yıldız ise doğru zeminde ve doğru zamanda doğru bir fikrin bir araya gelmesiyle Echo Pos’un oluştuğunu belirterek, “Aktif Bank’ın cesur ve vizyoner yaklaşımıyla kısa bir sürede böyle bir ortaklığı hayata geçirdik. Enerjimizi, ülkemizin bu zor zamanında güzel neticeler almak için hazırlıyoruz. Motivasyonumuz oldukça yüksek. Umarım kısa süre içerisinde tatmin edici sonuçlar alacağız.” dedi.