ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ikili ticari ve ekonomik ilişkilerinin durumunu gözden geçirmek, yeni iş birliği olanaklarını tespit etmek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere Hollanda ve İtalya'ya gidecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Zeybekci, yarın Hollanda’nın Lahey kentini, 24 Ağustos'ta ise İtalya’nın başkenti Roma'yı ziyaret edecek.

Ziyaretlerde, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmeler, ikili ticari ve ekonomik ilişkiler, yeni iş birliği olanakları, ülkede ve bölgede yaşanan son ticari ve ekonomik gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulacak. İlgili ülkelerin hükümetleri, iş çevreleri ve basın kuruluşlarına gerekli mesajları verilecek.

Söz konusu ziyaretler sırasında Zeybekci'ye, milletvekilleri, TOBB, TİM, DEİK, TÜSİAD, MÜSİAD, Borsa İstanbul Başkanları ve önde gelen Türk iş adamlarından oluşan özel sektör heyeti de eşlik edecek.

Zeybekci, Lahey'de ilk olarak Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen ile ikili görüşme gerçekleştirecek. Ardından Hollanda'nın önde gelen yatırımcıları, firmaları ve özel sektör temsilcileri ile bir araya gelecek Zeybekci, Hollanda basını ile de bir toplantı düzenleyecek.

Zeybekci, Roma'daki temasları kapsamında ise İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ile görüşecek. Ardından İtalya'nın en önde gelen yatırımcıları ve iş dünyası yetkilileri ile bir araya gelecek olan Zeybekci, İtalyan basını ile de bir toplantı yapacak. Zeybekci ve beraberindeki Türk heyeti, temaslarının ardından aynı gün Türkiye'ye dönecek.

- Hollanda ve İtalya ile ticaret hacmi

Açıklamada, Zeybekci'nin benzer temaslarda bulunmak üzere 11 Ağustos'ta Danimarka’nın başkenti Kopenhag'ta da bulunduğu hatırlatılırken, Hollanda ve İtalya ile olan ticaret rakamlarına ilişkin şu bilgiler verildi:

"Geçen yıl, Hollanda’ya ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında azalarak 3,2 milyar dolar, ithalatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 18 azalarak yaklaşık 3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Hollanda, 2015'te, toplam ihracatımızda yüzde 2,2'lik pay ile 13. sırada yer alırken, toplam ithalatımızda ise yüzde 1,4'lük pay ile 19. sırada yer almaktadır. Bu yılın ilk altı aylık döneminde ise Hollanda'ya ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,2 artarak 1,9 milyar dolar, Hollanda’dan ithalatımız ise yine aynı döneme göre yaklaşık yüzde 3 oranında azalarak 1,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.

2015'te İtalya'ya ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 3,5 oranında azalarak 6,9 milyar dolar, ithalatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 12 azalarak yaklaşık 10,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İtalya, 2015'te yüzde 4,7 oranında pay ile Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 4. ülke durumundayken, ithalatımızda ise yüzde 5,2 pay ile 5. sırada bulunmaktadır. Bu yılın ilk altı aylık döneminde ise İtalya'ya ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,9 seviyesinde artarak 3,7 milyar dolar, ithalatımız ise yine 2015'in aynı dönemine göre yüzde 3,2 oranında azalarak 5,2 milyar dolar olarak kaydedilmiştir."