Tatil sezonunun başladığı günden bu güne kadar yapılan haberlerde Avrupalı Türklerin akın akın Türkiye’ye gittiğini yazdık. Bu yıl her yıl olduğundan daha fazla Avrupalı Türk gerek arabaları gerekse diğer ulaşım araçları ile Anavatana gittiler.

Alınan rakamlara göre bu artış yaklaşık olarak yüzde 10 civarında gerçekleşti.

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yılın ilk altı ayında büyük çoğunluğu Avrupa’dan olmak üzere Türkiye’ye gidene dış Türklerin sayısı 2 milyon 150 bin civarında gerçekleşti.
Gurbetçi diye tabir edilen, bir zamanlar esnafın, inşaat sektöründeki insanların, emlakçıların dört gözle beklediği Avrupalı Türkler yılın ilk altı ayında Türkiye’de 2 milyar civarında para harcadığı belirtiliyor.

Bu rakam Dış Türklerin bir yıl öncesine göre Türkiye’de harcadıkları paradan yüzde 23 daha az harcadıkları anlamına geliyor.

Bir başka deyişle önceki yıllarda kişi başına Avrupalı Türklerin Türkiye’de harcadıkları ortalama para 759 dolardan 691 dolara düştü.

Bu düşüşe gerekçe olarak Avrupa’da yaşanan işsizlik ve geçim sıkıntısı dolayısı ile Avrupalı Türklerin daha dikkatli harcama yatıkları ifade ediliyor.

© SONHABER.NL