Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics'in öncü verilerine göre, Avro Bölgesi bileşik PMI şubatta 57,1 iken martta 55,3 puana indi. Son 14 ayın en düşük seviyesini gören endeks, 56,8 puanlık piyasa beklentisinin de altında gerçekleşti.

Avro Bölgesi’nde mart ayı öncü imalat sanayi PMI ise şubat ayındaki 58,6 puandan 56,6 puana inerek son 8 ayın en düşük seviyesine ve öncü hizmet sektörü PMI da 56,2 puandan 55 puana düşerek son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa’nın en önemli ekonomisi Almanya'da ise mart ayı öncü bileşik PMI 57,6 puandan 55,4 puana, hizmet sektörü PMI 55,3 puandan 54,2 puana ve imalat sanayi PMI da 60,6’dan 58,4 puana düştü

Piyasaların ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yakından takip ettiği veriler, bölge ekonomisindeki genişlemenin, 2017 yılının başından bu yana en zayıf performansı gösterdiğine işaret etti.


-“İvmenin yıl başından bu yana hız kaybetmesi oldukça dramatik”


IHS Markit Economics Başekonomisti Chris Williamson, konuya ilişkin açıklamasında, “İlk çeyrek ortalama PMI değerinin nispeten güçlü kalmasına ve GSYH'nin yüzde 0,7-0,8 yükseldiğine işaret etmesine karşın, ivmenin yıl başından bu yana hız kaybetmesi oldukça dramatik.” değerlendirmesinde bulundu.

Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Avro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.

AA