Almanya Aşağı Saksonya Ekonomi Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Olaf Lies ve 40 kişilik bir heyet, Türkiye’de yeni yatırım fırsatlarını araştırmak üzere Tire’de treyler üreten Alman Krone fabrikasında incelemelerde bulundu. Konuk Bakan Lies; tarım, gıda, yenilenebilir enerji, otomotiv, makine ve tesis yapımı alanlarında iş birliği yapmak istediklerini söyledi.

Heyette, Eyalet Meclisi’nden iki milletvekili, iş adamları ve Aşağı Saksonya Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri yer aldı. Krone Holding Yönetici Ortağı Bernard Krone, Şirket CEO’su Rıza Akgün ve Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer tarafından fabrika girişinde karşılanan konuk Bakan Lies; Türkiye’de tarım, gıda, yenilenebilir enerji, otomotiv, makine ve tesis yapımı alanlarında işbirliği yapmak istediklerini belirtti.

Bir süredir Mersin’de çeşitli temaslarda bulunduktan sonra İzmir’e geldiklerini ifade eden Lies, “Krone Almanya’nın en önemli ticari şirketlerinden biri. Böyle bir şirketin dış ülkede yatırım yapmasını çok cesur bir karar. Türkiye’de yatırım yapmak, düşünce ve üretim aşamasına kadar büyük çaba gerektiriyor. Krone, Türkiye ile Almanya arasında önemli bir işbirliğinin başarılı bir örneği. Krone, yatırımlarıyla Türkiye’ye katma değer kazandırıyor. Meclisimizde, özellikle Türk şirketler için vize kolaylaştırma konularını ele aldık. Türkiye’den, Almanya’ya daha çok şirketin gelmesini istiyoruz” dedi.

“Alman girişimcilere örnek oluyoruz”

Ticarette, alışverişin iki yönlü olduğuna dikkat çeken Alman Bakan Lies, “Politikaların bu yönde oluşturulması gerekiyor. Türkiye ve Almanya arasında tarihe dayanan geleneksel ve çok iyi ilişkiler mevcut” diye konuştu.

Krone Holding Yönetici Ortağı Bernard Krone ise Tire’deki fabrikanın Almanya dışındaki tek tesisleri olduğunu ifade etti. Krone, “Türkiye ve komşu ülkelerdeki piyasayı çok önemli buluyoruz. Tire’de uzun vadeli bir strateji uyguluyoruz. Türkiye ve çevresindeki ülkelerde çok önemli bir pozisyona sahip olacağız. İhracatta, üretimin yüzde 50’sini başka ülkelere yapmak istiyoruz. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen Alman girişimcilere örnek oluyoruz” diye konuştu.

“Tire OSB’de yeni yatırımcılara büyük kolaylık sunuyoruz”

CHP’li Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek de ilçenin tarım tarih ve turizmle öne çıktığına işaret ederek, “Tire OSB’nin kuruluşundan bu yana görev yapıyorum. Yeni yatırımlara her zaman açığız. Arsa tahsisi ve lojistik alanda yerli ve yabancı yatırımcının yanındayız. OSB olarak, kendimizi her alanda yenileyerek, sürekli gelişiyoruz. Alman yatırımcıları daha çok ilçemize yatırım yapmaya bekliyoruz. Kendilerine her türlü kolaylığı sağlamaya açığız” dedi.

Krone’un kısa bir süre önce Doğuş Grubu’nun yüzde 49’luk payını devraldığını hatırlatan Krone Ticari Araçlar CEO’su Rıza Akgün de şunları söyledi:

“Lojistik geçiş noktası üzerinde yer aldığı için Türkiye’yi tercih ettik. Yüksek standartlarda ürün geliştirerek, üretime dönüştürmeyi hedefliyoruz. Doğrudan satış prensibiyle, fabrikadan müşteriye ürünü direkt satmak istiyoruz. Navlun bedelleri yükseliyor. Müşteriden ne kadar uzaklaşırsanız maliyetler de o kadar artıyor. Krone’un en modern fabrikası Tire’de bulunuyor. Burada Profi, Mega ve Box Liner treyler modelleri üretiyoruz.”

Konuşmaların ardından basın mensuplarıyla fabrika gezilip, üretim hattını inceledi.